UDMR respinge o alianţă cu AUR: Nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi anti-minoritari în interior

Claudiu Tarziu
Claudiu Tarziu (Epoch Times România)

Liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, a catalogat drept "neserioasă" propunerea copreşedintelui AUR, Claudiu Târziu, privind o eventuală alianţă între cele două formaţiuni pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina.

"Niciodată nu s-a pus în discuţie o eventuală alianţă sau cooperare cu AUR. În ceea ce priveşte minorităţile naţionale, atât cea română, cât şi cea maghiară din Ucraina, noi totdeauna am fost consecvenţi şi am sprijinit demersurile lor pentru a păstra drepturile şi identitatea naţională şi culturală a acestora. În ceea ce priveşte această idee de colaborare, este exclus! Nu văd o modalitate de a colabora, cu atât mai mult cu cât nu putem lua în serios o astfel de propunere, pentru că nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi să ai un discurs anti-minoritari în interior. Deci, această propunere este una neserioasă", a declarat, pentru Agerpres, Turos Lorand.

Şeful senatorilor UDMR a adăugat că o astfel de propunere nu i-a fost făcută de către colegii din Senat, înainte ca declaraţia să apară în presă.

Ce a declarat Claudiu Târziu

"Prietenii noştri unguri au şi ei minoritari în Ucraina, au şcoli, licee, catedre universitare în limba maghiară, au bani pentru activităţi culturale, fonduri importante.

Mă gândesc la modul cel mai serios, dând curs unei invitaţii a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianţă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina, a face o alianţă cu UDMR. Vorbesc foarte serios, este o invitaţie publică la dialog pentru alcătuirea acestei alianţe.

După părerea mea, politica Ungariei pentru maghiarii din afara graniţelor este excepţională, este un program model şi pentru alte state care sunt interesate de minorităţile lor din afara graniţelor", a susţinut Claudiu Târziu.