UE anunţă noi sancţiuni împotriva Bielorusiei: Vor fi vizate companii şi oameni de afaceri care îl susţin pe Lukaşenko

Proteste masive duminică în Bielorusia, la o săptănână după alegerile considerate fraudate în care a câştigat ultimul dictator al Europei, Alexander Lukaşenko
Proteste masive duminică în Bielorusia, la o săptănână după alegerile considerate fraudate în care a câştigat ultimul dictator al Europei, Alexander Lukaşenko (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, pentru a impune o nouă rundă de sancţiuni asupra Bielorusiei, urmând a fi vizate companii şi oameni de afaceri, potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

UE a impus deja interdicţii privind vizele şi a îngheţat activele a aproximativ 50 de oficiali bieloruşi suspectaţi de fraudarea alegerilor prezidenţiale din 9 august şi implicare în reprimarea violentă a protestelor împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko - deşi acesta nu a fost vizat.

Noile sancţiuni ţintesc înalt oficiali ai regimului precum şi organizaţii care îl finanţează pe Lukaşenko şi guvernul său, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă Josep Borrell, diplomatul-şef al UE.

„Într-o zi vom epuiza numărul de persoane care ar putea fi sancţionate. Iar acum trebuie să abordăm probleme mai sensibile, precum sancţionarea firmelor, ceea ce va afecta desfăşurarea normală a activităţii economice”, a declarat acesta.

Borrell a precizat că este la latitudinea guvernelor membre UE să propună companiile care să fie sancţionate şi nu a menţionat numele entităţilor propuse pentru sancţionare.

UE, cel mai mare partener economic al Bielorusiei în privinţa asistenţei financiare, a anunţat în 2 octombrie sancţiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruşi, adăugând, pe parcursul evoluţiei situaţiei, şi alte persoane pe listă.

Comisia electorală a Bielorusiei l-a declarat pe Lukaşenko învingător în alegerile desfăşurate la 9 august, cu un procent de 80%, însă candidaţi ai opoziţiei şi analişti au considerat că alegerile au fost fraudate pe scară largă. Numeroasele exemple de persecuţie politică desfăşurate în campania electorală - în care regimul Lukaşenko a arestat prezumtivi contra-candidaţi, pentru a-i scoate din cursa electorală - au determinat observatorii să susţină că alegerile nu au fost libere.

Deşi Alexander Lukaşenko a fost învestit în secret, numeroase ţări din UE nu îl recunosc drept preşedinte al Bielorusiei.

Borrell a anunţat de asemenea că UE îşi va revizui asistenţa financiară acordată Bielorusiei şi că nicio sumă din fonduri nu va putea fi gestionată prin canalele guvernului lui Lukaşenko, pe care Bruxelles-ul nu îl recunoaşte ca preşedinte al ţării.

Noile sancţiuni anunţate de Borrell survin ca urmare a uciderii unui protestatar în vârstă de 31 de ani după ce acesta a fost bătut sever de forţele de ordine, săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe