UE consideră că reprimirea Rusiei în G8 ar fi un semn de slăbiciune

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană este împotriva intrării Rusiei în formatul G7 - care ar deveni din nou G8 - până când ţara nu va aborda problemele care au dus la excluderea sa în 2014, a declarat jurnaliştilor joi la Bruxelles o sursă de rang înalt din instituţiile UE.

Potrivit sursei, Uniunea Europeană consideră că, din moment ce Rusia nu a rezolvat problemele din cauza cărora a fost exclusă din format, invitarea la reuniunile G7 ar fi contraproductivă şi ar fi, de asemenea, un semn de slăbiciune.

"Motivele excluderii Rusiei în 2014 sunt încă valabile astăzi, aşa cum erau valabile acum 5 ani. UE va fi împotriva ideii de a invita Rusia la G7 ... S-a afirmat clar că re-invitarea necondiţionată a Rusiei la întâlnirile G7 ar fi contraproductivă şi un semn de slăbiciune ", a afirmat sursa.

Sursa a subliniat că blocul a menţinut un dialog cu Rusia prin formatul G20, în timp ce G7 ar trebui să unească naţiunile democratice care împărtăşesc valori comune.

"G7 ar trebui să continue să funcţioneze ca o comunitate de democraţii care respectă statul de drept şi valorile comune", a subliniat sursa.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat marţi reporterilor, înaintea summitului G7 de la Biarritz din Franţa, că va susţine posibila revenire a Rusiei la format. Trump a declarat că a fost de acord cu propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a invita Rusia la summitul G7 din 2020.

Formatul G8 a fost stabilit în 1998, dar a fost redus la G7, după ce Rusia a fost expulzată în 2014, fiind acuzată că a invadat Crimeea şi a organizat un referendum pripit şi controversat pentru a motiva anexarea de facto a provinciei la Rusia.

Moscova a respins acuzaţiile, subliniind că Crimeea a reintrat în Federaţia Rusă în urma unui referendum legitim.

Grupul G7 este acum compus din Statele Unite, Germania, Japonia, Regatul Unit, Franţa, Italia şi Canada. Summit-ul anual va avea loc la Biarritz începând de vineri.