UE critică SUA pentru reducerea contribuţiilor la ONU cu 640 milioane USD

Federica Mogherini a criticat marţi SUA pentru reducerea contribuţiilor sale financiare la ONU cu 640 milioane de dolari, susţinând că soluţiile paşnice la problemele globale sunt la fel de importante precum cele militare.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Bugetul SUA, aprobat de Congres săptămâna trecută, a inclus o reducere cu 640 milioane de dolari a fondurilor alocate agenţiilor ONU, în timp ce a adăugat 15 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare ale SUA.

SUA, principalul susţinător financiar al ONU, este tot mai critic la adresa organismului internaţional care s-a dovedit ineficient de-a lungul anilor, în parte din cauza structurii Consiliului de Securitate, ai cărei membri permanenţi, care includ Rusia şi China, au blocat numeroase iniţiative pozitive de-a lungul anilor.

Recent SUA administraţia Trump a criticat ONU acuzând organizaţia că nu susţine îndeajuns Israelul.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că Uniunea Europeană contribuie în mod voluntar cu aproximativ jumătate din bugetul majorităţii agenţii ONU deoarece consideră Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Programul Mondial pentru Alimentaţie şi agenţia pentru copii UNICEF şi alte organizaţii ca fiind esenţiale pentru pace.

“Este esenţial să continuam cu toţii să investim în aceste agenţii ONU. Ele sunt la fel de importante pentru pacea şi securitatea globală precum sunt cheltuielile cu apărarea – şi uneori chiar mai importante. Iar noi, europenii, considerăm acest suport pentru sistemul ONU ca fiind o investiţie crucială pentru propria noastră securitate”, a precizat ea.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, nu a făcut nicio menţiune cu privire la reducerile bugetare în discursul său susţinut marţi la ONU. În schimb, ea a cerut adoptarea de măsuri mai puternice şi mai punitive împotriva Siriei, Coreei de Nord şi a Iranului.