UE extinde sancţiunile aplicate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea

Tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la conflictul ucrainean continuă. Recent, UE a anunţat că va extinde în această săptămână sancţiunile asupra a circa 100 de persoane şi entităţi asociate cu anexarea peninsulei Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)

Ambasadorii UE au extins miercuri sancţiunile asupra a 146 de persoane şi 37 de entităţi care, conform UE, au beneficiat de pe urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia sau au fost responsabile pentru acţiuni împotriva integrităţii teritoriale ucrainene.

Lista, care va fi prelungită pentru alte şase luni, îi include pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, consilierul prezidenţial rus Serghei Glaziev şi pe Dmitri Kiseliov, pe care mulţi îl consideră drept propagandistul şef al Kremlinului.

Entităţile includ mai multe companii din Crimeea şi diverse batalioane formate din separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei.

Trei persoane decedate au fost înlăturate de pe listă, inclusiv Igor Sergun, fostul director al serviciului de spionaj militar rus GRU. Sergun a decedat subit în Liban la începutul acestui an.

Decizia va intra în vigoare în cursul acestei săptămâni, susţine RFE-RL.

În 2 martie, SUA a anunţat că a prelungit sancţiuni similare. Principalele sancţiuni economice împotriva sectoarelor ruseşti bancar şi al energiei vor putea fi reînnoite la sfârşitul lunii iulie.