UE impune sancţiuni tip Magniţki împotriva a patru oficiali chinezi pentru genocidul împotriva uigurilor

PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China, de către Partidul Comunist. Sydney, 2006
PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China, de către Partidul Comunist. Sydney, 2006 (GREG WOOD/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană a impus, luni, sancţiuni asupra a patru oficiali chinezi acuzaţi de implicare în abuzurile comise de regimul comunist chinez împotriva etnicilor uiguri. Evoluţia anunţă o serie de măsuri care vizează persoanele care comit presupuse încălcări majore ale drepturilor omului din întreaga lume.

Cei patru sunt înalt oficiali ai Partidului din regiunea nord-vestică a Xinjiang.

Citiți și Parlamentul Olandei a catalogat drept "genocid" tratamentul regimului comunist chinez asupra uigurilor

Sancţiunile implică îngheţarea activelor lor în UE şi interzicerea vizelor de călătorie în Europa, dar şi interzicerea asistării lor financiare de către entităţi europene.

China a negat existenţa unor lagăre de muncă unde, potrivit unui oficial ONU, cel puţin 1 milion de uiguri ar fi deţinuţi - afirmând că lagărele ar fi centre de recalificare şi reeducare pentru cei care au fost expuşi gândirii islamului radical. Pe de altă parte, numeroase rapoarte menţionează internări forţate, muncă silnică şi chiar sinizare forţată a populaţiei, inclusiv prin campanii de violuri ale femeilor uigure.

Citiți și Miza din spatele preluării şefiei Interpolului de către Rusia? Bătălia pentru Legea Magniţki

Regimul comunist chinez menţine controlul asupra populaţiei prin teroare, fiind cunoscut pentru abuzurile împotriva tibetanilor, creştinilor, uigurilor şi a practicanţilor Falun Gong, dar şi a activiştilor pro-democraţie din Hong Kong.

Săptămâna trecută, ambasadorul Chinei în UE, Zhang Ming, a sugerat că Beijingul va riposta dacă UE va impune sancţiunile.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

„Vrem dialog, nu confruntare. Rugăm partea europeană să se gândească de două ori. Dacă unii insistă asupra confruntării, nu vom da înapoi, deoarece nu avem alte opţiuni decât să ne îndeplinim responsabilităţile faţă de oamenii din ţară noastră”, a spus el, repetând o temă a propagandei comuniste care portretizează abuzurile împotriva minorităţilor etnice şi religioase drept un rău necesar pentru menţinerea stabilităţii sociale.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Noul sistem de sancţiuni al UE este similar cu Legea Magniţki - un proiect bipartizan votat de Congres în timpul administraţiei Obama, care autorizează guvernul SUA să-i sancţioneze pe cei consideraţi autori ai abuzurilor drepturilor omului - şi care pot fi penalizaţi cu îngheţarea bunurilor şi interzicerea vizei în Statele Unite.

Citiți și Avocatul mamei lui Serghei Magniţki şi al directorului Hermitage Capital cade de la etajul 5

Iniţial, legislaţia a fost gândită pentru Rusia, şi viza pedepsirea celor care au comis atrocităţi în cazul Magniţki, un contabil rus care a publicat materiale despre fraude masive comise de oligarhi ruşi şi care a fost omorât în închisoare prin rele tratamente şi abuzuri.

Legea Magniţki a fost extinsă de un ordin executiv al preşedintelui Donald Trump, pentru a îngloba persoane care comit abuzuri majore ale drepturilor omului în întreaga lume. Canada a votat şi ea propria sa Lege Magniţki, spre nemulţumirea Kremlinului, iar Marea Britanie a anunţat primele sancţiuni în temeiul noii legislaţii în iulie 2020.

Miniştrii de externe ai UE, ca parte a evoluţiei de luni, au impus sancţiuni asupra represiunii din Coreea de Nord, a „uciderilor extrajudiciare şi răpirilor în Libia, a torturii şi represiunii împotriva persoanelor LGBT şi oponenţilor politici din Cecenia şi din Rusia şi a torturii, uciderilor extrajudiciare, sumare sau arbitrare în Sudanul de Sud şi Eritreea", se precizează într-un comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe