UE îşi intensifică lupta împotriva finanţării terorismului. Parisul propune monitorizarea cartelelor prepaid

Statele membre UE au căzut de acord asupra accelerării eforturilor de combatere a finanţării terorismului prin blocarea transferurilor bancare şi a cartelelor telefonice prepaid suspecte. O comisie va prezenta propunerile detaliate în următoarele săptămâni.
Ministrul francez al finanţelor Michel Sapin.
Ministrul francez al finanţelor Michel Sapin. (Captură Foto)

După atacurile teroriste din luna noiembrie de la Paris, miniştrii UE de finanţe au căzut de acord marţi să intensifice eforturile de restricţionare a canalelor financiare prin care este finanţat terorismul.

“Aceasta este în prezent principala prioritate, deoarece fiecare dintre ţările noastre este ameninţată de terorism”, a declarat ministrul francez de Finanţe Michel Sapin înaintea întâlnirii cu cei 27 de omologi în Bruxelles.

Franţa a condus “asaltul” în timpul întâlnirii de marţi a miniştrilor UE de finanţe. Parisul a propus măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere între investigatorii financiari, îngheţarea activelor teroriştilor pe cuprinsul UE, o monitorizare mai strictă a utilizării cartelelor telefonice prepaid şi a valutelor virtuale, precum şi accesarea datelor legate de transferuri bancare suspecte realizate prin programul SWIFT în Europa.

În plus, miniştrii de finanţe au căzut de acord să accelereze implementarea atât a măsurilor adoptate anterior cât şi a măsurilor suplimentare propuse de Franţa, susţine Deutsche Welle.

Conform lui Sapin, Comisia Europeană va începe să lucreze imediat la noile propuneri, care ar trebui să fie finalizate la următoarea întâlnire a miniştrilor UE de finanţe din ianuarie 2016.

Accelerarea implementării

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care conduce de asemenea şi Eurogrupul (miniştrii de finanţe din zona euro), a declarat că noile legi trebuie adoptate cât mai repede.

“Avem nevoie de ele destul de repede şi trebuie să încercăm şi să accelerăm procesul de implementare”, a insistat acesta.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a susţinut că Franţa a oferit câteva propuneri bune în timpul întâlnirii. El a recunoscut că miniştrii de finanţe ai UE pot face puţin pentru a opri exporturile petroliere ale grupului Statul Islamic, dar a adăugat că ei pot ajuta la împiedicarea vânzărilor de arme şi explozibili.

Schäuble a mai susţinut că vânzările ilegale de piese de artă şi antichităţi trebuie, de asemenea, controlate mai bine “deoarece reprezintă o sursă importantă pentru finanţarea terorismului”.

Protecţie împotriva terorismului cibernetic

Întâlnirea de marţi face parte din cele mai recente eforturi ale Uniunii Europene pentru a suprima activităţile teroriste. Luni noaptea, legiuitorii UE au ajuns la un acord iniţial pentru protejarea energiei, transporturilor, sistemului bancar şi a sectorului de sănătate împotriva atacurilor cibernetice.

“Internetul nu are graniţe - iar dacă o ţară are o problemă se va propaga un efect de domino în restul Europei. De aceea avem nevoie de soluţii comune la nivelul UE. Acordul este un pas important în această direcţie”, a declarat Andrus Ansip, şeful CE pentru politici digitale.

Pe baza acelui acord, pieţele online precum eBay sau Amazon, precum şi motoarele de căutare pe Internet precum Google, vor trebui să asigure securitatea infrastructurii lor. În plus, marile companii de tehnologie vor fi obligate să raporteze autorităţilor naţionale când sistemele le-au fost atacate şi pot fi sancţionate dacă nu comunică.

Acordul are nevoie de aprobarea oficială a Parlamentului European, a Consiliului European şi a statelor membre, dar se estimeză că nu vor fi probleme în acest sens.

“Statele membre vor trebui să coopereze mai mult în privinţa securităţii cibernetice – ceea ce este foarte important în contextul situaţiei actuale a securităţii din Europa”, a susţinut legiuitorul german Andreas Schwab în numele Parlamentului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe