UE lasă loc unei amânări a Brexitului, spre disperarea lui Boris Johnson

Boris Johnson
Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)

Liderii UE au lăsat deschisă opţiunea de extindere a Brexitului după 31 octombrie, dacă noul acord este votat de către Camera Comunelor, dând o lovitură strategiei lui Boris Johnson.

Prim-ministrul britanic a încercat să strecoare un vot sâmbătă ca pe o alegere între o ieşire fără acord sau cu acord după ce a obţinut un consens din partea UE.

Johnson a fost ajutat de comentariile lui Jean-Claude Juncker, care puneau la îndoială posibilitatea unei noi întârzieri a Brexitului, dar şefii de stat şi de guvern ai Uniunii nu au urmat mesajele preşedintelui Comisiei Europene.

Un comunicat al summit-ului emis după două ore de discuţii a însărcinat Comisia şi Parlamentul European să ia „măsurile necesare pentru a garanta că acordul poate intra în vigoare la 1 noiembrie”.

Dar un înalt oficial al UE a afirmat că liderii vor urma evenimentele sâmbătă şi vor reflecta asupra următoarelor etape dacă se vor afla într-o „situaţie diferită”.

O a doua sursă diplomatică a declarat că liderii UE au ales să nu intervină într-o „dezbatere internă sensibilă ... dar că lasă deschisă calea posibilităţii unei prelungiri, care va fi discutată într-o etapă ulterioară - dacă este necesar”.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European care va oferi îndrumări cu privire la opţiuni în cazul unei alte respingeri a unui acord de către Parlamentul britanic, a declarat că problema amânării va fi ulterioară.

„Intenţia noastră este să obţinem ratificarea. Susţinem un acord şi aceasta a fost o decizie clară a celor 27 de state membre. Ne-am pregătit pentru această ratificare, din punct de vedere politic, logistic, tehnic ”, a declarat Tusk. „Acum mingea este în curtea Marii Britanii. Nu am idee care va fi rezultatul dezbaterii din Camera Comunelor, sâmbătă. Nu este cazul să comentez eu evoluţiile politice din Marea Britanie. Dar, dacă există o solicitare de prelungire, voi consulta statele membre pentru a vedea cum reacţionează. ”

Johnson încearcă să construiască o majoritate după ce Partidul Unionist Democrat al Irlandei de Nord a respins acordul revizuit, descriindu-l drept „demolarea acordului sfânt de la Belfast”.

Juncker a încercat să ajute la obţinerea acordului, semnalând temeri în ceea ce priveşte o altă amânare a ieşirii, în cazul în care aceasta va fi respinsă.

El a spus reporterilor că „exclude” o prelungire, dar problema ar ţine de competenţa şefilor de stat şi de guvern UE. „Dacă avem o înţelegere, avem un acord şi nu este nevoie de prelungire”, a adăugat el

Niciun alt lider al UE nu a exprimat aceeaşi părere. Un înalt oficial al UE a declarat pentru Guardian că declaraţia lui Juncker „este o veste falsă”.

Noul acord a fost convenit într-un apel telefonic între Juncker şi Johnson, la ora 11.10, ora Londrei, vineri.

În cadrul unei apariţii comune ulterioare, ei au solicitat Camerei Comunelor să aprobe acordul, astfel încât negocierile să poată trece la termenii relaţiei comerciale.

Juncker a declarat că UE se va asigura că Marea Britanie va putea ieşi la 31 octombrie dacă Parlamentul îşi va da acordul în „super-sâmbăta”, care a avut loc în acest weekend.

Johnson va trebui să câştige un număr semnificativ de parlamentari laburişti şi unii dintre cei 21 de foşti conservatori care au fost daţi afară luna trecută pentru că s-au aliat grupului remainers.

Pe măsură ce detaliile noii înţelegeri au apărut, partidul unionist irlandez a emis o declaraţie care atacă acordul obţinut de Downing Street. „Credem că aceste aranjamente nu ar fi în interesul pe termen lung al Irlandei de Nord”, a spus fondatorul. „Votul de sâmbătă în parlament cu privire la propuneri va fi doar începutul unui lung proces de obţinere a oricărui proiect de lege de retragere prin intermediul Camerei Comunelor.”

La scurt timp după anunţarea acordului, liderul laburist Jeremy Corbyn l-a etichetat ca fiind mai rău decât cel obţinut de Theresa May.

Negociatorul principal al UE, Michel Barnier, a declarat că premierul încearcă să câştige majoritatea pentru a susţine acordul în timpul unei convorbiri telefonice cu Juncker, dar a adoptat un ton sceptic.