UE prelungeşte sancţiunile împotriva Rusiei pentru rolul în criza ucraineană. Kremlinul întoarce "favorul"

La sfârşitul săptămânii trecute, UE a prelungit oficial sancţiunile împotriva Rusiei care, la rândul ei, a prelungit propriile interdicţii asupra importurilor alimentare din mai multe state occidentale.
Separatiştii pro-ruşi participă la o competiţie între unităţi de tancuri în apropiere de oraşul Torez, Donetk Olbast, 24 septembrie 2015.
Separatiştii pro-ruşi participă la o competiţie între unităţi de tancuri în apropiere de oraşul Torez, Donetk Olbast, 24 septembrie 2015. (Captură Foto)

Uniunea Europeană a prelungit până în 31 ianuarie 2017 sancţiunile economice impuse Rusiei pentru rolul ei în criza ucraineană, a anunţat Consiliul European la sfârşitul săptămânii trecute.

Ca răspuns la mişcare, premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret pentru prelungirea interdicţiilor asupra unor importuri de produse alimentare din ţările occidentale, contramăsură luată de Rusia împotriva sancţiunilor UE.

Interdicţia rusă va rămâne în vigoare până în 31 decembrie 2017, conform unui document publicat pe website-ul guvernului rus.

Sancţiunile împotriva Rusiei au fost impuse iniţial de UE pentru un an, în 31 iulie 2014, ca răspuns la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi la prezenţa militară rusească în estul Ucrainei.

Sancţiunile au fost deja prelungite de câteva ori şi includ, printre altele, interdicţii pentru vize şi îngheţarea activelor unor cetăţeni şi entităţi din Rusia, precum şi diverse restricţii economice.

Uniunea Europeană condiţionează ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei de implementarea deplină a acordurilor de pace de la Minsk, ce urmăresc să obţină soluţionarea conflictului est-ucrainean. Aceste acorduri prevăd încetarea completă a focului, retragerea armelor grele din zonele de luptă şi returnarea controlului graniţelor în mâinile Ucrainei.

Luna trecută, Uniunea Europeană a prelungit de asemenea sancţiunile împotriva Crimeei.