UE şi Iran vor crea un “vehicul special” pentru a menţine comerţul bilateral, în ciuda sancţiunilor SUA

UE speră că noul cadru va determina companiile să facă afaceri în continuare cu Iranul. Diverse firme europene s-au retras deja din Iran şi moneda ţării a scăzut dramatic din cauza ameninţării sancţiunilor americane.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Semnatarii rămaşi în acordul nuclear iranian au anunţat luni că vor crea un canal pentru a facilita plăţile pentru exporturile Iranului, inclusiv petrol, precum şi pentru importurile acestuia. Decizia a fost luată după discuţii la nivel înalt şi cu uşile închise la sediul ONU din New York.

“Ţinând cont de urgenţă şi necesitatea unor rezultate tangibile, participanţii au apreciat propunerile practice de a menţine şi dezvolta canale de plată, în special iniţiativa de a crea un Vehicul Special Dedicat (SPV) pentru facilitarea plăţilor asociate cu exporturile Iranului, inclusiv petrol”, au susţinut într-o declaraţie comună Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi UE, arată Deutsche Welle.

Grupul a declarat că este determinat să “protejeze libertatea operatorilor lor economici pentru a desfăşura afaceri legitime cu Iranul”.

Un mecanism SPV ar putea revigora acordul nuclear iranian (JCPOA), iar Teheranul a urmărit demult această măsură pentru a contracara reimpunerea sancţiunilor americane declanşate de ieşirea SUA din controversatul acord.

UE a insistat până acum să conceapă un cadrul legal funcţional pentru a-şi proteja companiile de efectele sancţiunilor americane, care urmează să intre în vigoare în luna noiembrie, şi a încercat să descurajeze firmele să se retragă din Iran.

Totuşi, câteva companii, inclusiv gigantul francez în energie Total, producătorii auto Peugeot şi Renault, precum şi companiile germane Siemens şi Daimler şi-au suspendat deja operaţiunile în Iran.

Sancţiunile americane iminente au avut de asemenea un efect negativ asupra economiei Iranului, contribuind la prăbuşire semnificativă a monedei naţionale. Rialul a pierdut aproximativ două treimi din valoarea sa în acest an, ajungând la un nivel scăzut record în faţa dolarului american în această lună.

Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a afirmat că ţările încă lucrează la detaliile tehnice, dar a explicat că statele membre vor crea o “entitate legală” pentru a se asigura că tranzacţii financiare legitime pot fi desfăşurate cu Iranul.

Mogherini a subliniat că “entitatea legală” ar putea ajuta de asemenea la păstrarea acordului nuclear care este în “interesul internaţional”, Bruxelles-ul susţinând că s-a reuşit ca Iranul să nu dezvolte o armă nucleară.

Anunţul de la sediul ONU a fost făcut cu o zi înainte ca Trump şi preşedintele iranian Hassan Rohani să se adreseze separat Adunării Generale a ONU, unde liderul american este aşteptat să adopte un ton dur în privinţa Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe