UE spune că ChatGPT nu respectă regulile: Furnizează prea multe informaţii false

EDPB
(Lionel Bbonaventure/AFP via Getty Images *)
Redacţia
28.05.2024

Comitetul European pentru Protecţia Datelor (CEPD) a publicat primul raport de progres al "grupului său de lucru GPT", iar veştile nu sunt bune pentru ChatGPT, potrivit CoinTelegraph.com.

Eforturile OpenAI de a aduce modelul său emblematic de inteligenţă artificială, ChatGPT, în conformitate cu normele Uniunii Europene, inclusiv cu Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR), au fost remarcate de CEPD, dar în cele din urmă au fost considerate insuficiente.

"Deşi măsurile luate pentru a respecta principiul transparenţei sunt benefice pentru a evita interpretarea eronată a rezultatelor ChatGPT, acestea nu sunt suficiente pentru a se conforma", se arată în documentul CEPD.

Constatările vin în condiţiile în care OpenAI a petrecut o mare parte din 2024 ocupându-se de ordinele de oprire temporară din partea mai multor state membre europene.

Potrivit raportului CEPD, OpenAI nu a făcut suficient de mult de atunci pentru a aduce ChatGPT în conformitate cu legile UE.

Principala nemulţumire pare a fi aceea că ChatGPT este predispus să emită informaţii inexacte.

După cum a raportat Cointelegraph în ianuarie, agenţia de protecţie a datelor din Italia a constatat că ChatGPT şi OpenAI încă încălcau legile italiene şi ale UE privind confidenţialitatea datelor, deşi au fost avertizate şi ulterior interzise în martie 2023.

Potrivit raportului CEPD, OpenAI nu a făcut suficient de-a lungul timpului pentru a aduce ChatGPT în conformitate cu legile UE.

"De fapt, din cauza naturii probabilistice a sistemului, abordarea actuală de instruire conduce la un model care poate produce, de asemenea, rezultate părtinitoare sau inventate", scrie CEPD.

Raportul exprimă, de asemenea, îngrijorarea CEPD că "rezultatele furnizate de ChatGPT sunt susceptibile de a fi considerate ca fiind corecte din punct de vedere faptic de către utilizatorii finali", indiferent dacă sunt corecte sau nu.

Nu este clar în acest moment cum anume OpenAI ar putea aduce ChatGPT în conformitate. Modelul GPT-4, de exemplu, conţine miliarde de puncte de date şi aproximativ un trilion de parametri.

Ar fi imposibil ca oamenii să parcurgă setul de date pentru a-i verifica acurateţea într-o măsură care să permită să se spună că este rezonabil de precis conform standardelor GDPR.

Din păcate pentru OpenAI, CEPD a scris în mod explicit că "în special, imposibilitatea tehnică nu poate fi invocată pentru a justifica nerespectarea acestor cerinţe".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor