UE susţine că va răspunde măsurii controversate a SUA împotriva Cubei

Federica Mogherini
Federica Mogherini (Epoch Times România)

Uniunea Europeană a declarat, joi, că va lua “măsuri” ca răspuns la decizia Washingtonului de a permite intentarea de procese în tribunalele americane împotriva companiilor care folosesc proprietăţi confiscate de guvernul comunist al Cubei, potrivit Deutsche Welle.

UE consideră că măsua SUA este “contrară dreptului internaţional” şi “va apela la toate măsuri adecvate pentru a aborda efectele Legii Helms-Burton, inclusiv în legătură cu drepturile sale în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)”, se arată într-o declaraţie publicată de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat în luna aprilie că va activa o prevedere a Legii Helms-Burton din 1996, care a fost evitată de fiecare preşedinte american de la adoptarea legii din cauza obiecţiilor aliaţilor SUA care fac afaceri în Cuba.

De asemenea, prevederea, care permite lansarea de procese împotriva aproape oricărei companii despre care se crede că ar “face trafic” cu proprietăţi confiscate, are potenţiale consecinţe negative faţă de orice înţelegere negociată între SUA şi Cuba.

Se consideră că activitatea prevederii “Titlul III” ar putea da naştere la zeci, dacă nu chiar sute, de procese şi ar putea genera conflicte comerciale între SUA şi ţări europene precum Spania, Franţa şi Marea Britanie. De asemenea, este probabil ca prevederea să afecteze negativ nivelurile deja rămase în urmă ale investiţiilor străine în Cuba.

Măsura SUA este un alt semn al tensionării relaţiilor americano-cubaneze în timpul administraţiei Trump, după o relativă relaxare a acestora în timpul mandatului predecesorului său, Barack Obama.

Legea Helms-Burton urmăreşte să compenseze persoanele ale căror familii au pierdut proprietăţi şi afaceri în timpul revoluţiei din Cuba din 1953. Departamentul de Stat american a certificat aproximativ 6.000 de revendicări în valoare 8 miliarde de dolari, la cursul valutar curent. Alte 200.000 de revendicări încă nu au fost certificate, dar ar putea avea o valoare de aproximativ câteva zeci de miliarde de dolari.