UE trece peste sancţiunile SUA, acordă milioane de euro Iranului

Joseph Borrell
Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Administraţia Trump nu a renunţat la campania de „presiune maximă” asupra Iranului, chiar şi după ce epidemia de virus Wuhan a lovit dur Republica Islamică, din cauza legăturilor dintre cele două ţări, precum şi a faptului că Teheranul nu a sistat zborurile din China în pofida focarului masiv care a făcut ravagii în China.

Secretarul de stat Mike Pompeo a emis, luni, o mulţime de acuzaţii la adresa Iranului - de la stocarea de măşti şi echipamente, până la răspândirea intenţionată a virusului Wuhan în cel puţin cinci ţări.

Cu toate acestea, Europa a început să ignore cererile SUA privitoare la sancţionarea în continuare a Republicii Islamice. Luni, şeful politicii externe a UE, Joseph Borrell, a anunţat un ajutor de 20 de milioane de euro acordat Iranului, şi, mai important, a declarat că va sprijini cererea de asistenţă a Teheranului la FMI.

"Nu am fost în măsură să oferim foarte mult ajutor umanitar, dar există aproximativ 20 de milioane de euro care urmează să vină ... ne aşteptăm să fie livrate în următoarele săptămâni", a declarat Borrell, într-o conferinţă de presă video, luni.

"De asemenea, suntem de acord cu susţinerea solicitării de sprijin financiar a Iranului şi a Venezuelei la Fondul Monetar Internaţional", a spus el în continuare, fără a dezvălui detalii.

Oficialii europeni consideră situaţia din Iran ca fiind urgentă şi opinează că politica de presiune impusă de SUA are ca efect exacerbarea numărului deceselor, deoarece Iranul duce lipsă de o mulţime de medicamente şi echipamente de bază pentru a trata pacienţii cu risc şi pentru a atenua focarul.

Recent, oficialii de sănătate iranieni au declarat că o persoană moare din cauza pneumoniei declanşate de virusul Wuhan la fiecare 10 minute.

Presiunea de sistare a sancţiunilor americane nu va face decât să crească, având în vedere că săptămâna trecută liderii iranieni s-au adresat FMI pentru prima dată în ultimii 50 de ani.

Iranienii spun că economia lor este slabă, mai ales din cauza sancţiunilor SUA, şi nu poate face faţă situaţiei. Săptămâna trecută, Iranul a apelat la Fondul Monetar Internaţional pentru prima dată din anii '60 pentru ajutor, deşi Ali Vaez, directorul de proiect, a declarat că SUA ar putea încerca să blocheze împrumutul FMI pentru a menţine presiunea asupra regimului.

Evoluţia europenilor va dezlănţui tensiuni cu SUA.

Liderii iranieni au spus că, fără asistenţă imediată, probabil „milioane” de persoane vor muri în timp ce învinovăţesc în continuare politicile lui Trump şi Pompeo pentru creşterea numărului deceselor.