UE va reînnoi sancţiunile anti-Rusia. Ambasadorul rus în SUA, menţinut pe lista neagră

Uniunea Europeană va prelungi sancţiunile împotriva oficialilor ruşi şi separatiştilor pro-ruşi din Ucraina pentru încă şase luni, iar noul ambasador rus în SUA va rămâne probabil pe lista neagră a Bruxelles-ului, au declarat mai mulţi diplomaţi.
Steagul Rusiei flutură alături de cel al Uniunii Europene.
Steagul Rusiei flutură alături de cel al Uniunii Europene. (Captură Foto)

Ambasadorii din cele 28 de state membre UE au decis să reînnoiască sancţiunile – îngheţarea activelor şi interdicţii pentru vize în cazul unor oficiali ruşi şi separatişti ucraineni implicaţi în criza din Ucraina – în cadrul unei întâlniri ce a avut loc miercuri la Bruxelles, potrivit afirmaiilor mai multor diplomaţi care au cerut să rămână anonimi, deoarece nu sunt autorizaţi să discute public despre decizia luată.

Miniştrii de justiţie din cadrul UE urmează să anunţe confirmarea finală în 14 septembrie, cu o zi înainte ca aceste sancţiuni să expire, conform termenului precedent, au precizat diplomaţii.

Diplomaţii respectivi au mai declarat că noul ambasador rus în SUA, Anatoli Antonov, va mai figura pe lista sancţiunilor UE din moment ce niciun stat membru nu a cerut înlăturarea lui de pe listă.

Antonov, fost adjunct al ministrului rus al Apărării şi fost adjunct al ministrului rus de Externe, care a sosit la Washington în 31 august pentru a-şi ocupa postul, se află pe lista de sancţiuni a Uniunii Europe şi Canadei, dar nu şi pe cea a Statelor Unite.

Îngheţarea activelor şi interdicţiile aplicate vizelor au fost impuse pentru prima dată de către UE împotriva persoanelor responsabile pentru acţiuni comise împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei în martie 2014, după ce Rusia a ocupat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. Aceste sancţiuni au fost prelungite la fiecare şase luni.

Printre cetăţenii ruşi aflaţi pe lista sancţiunilor UE sunt: vicepremierul Dmitri Rogozin; Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin; Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Armatei Ruse şi Dmitri Kiseliov, prezentator la postul TV de stat Rossia 1, pe care mulţi îl consideră drept propagandistul şef al Kremlinului.

De asemenea, Uniunea Europeană va adăuga pe lista sancţiunilor compania Crimean Sea Ports, care administrează câteva porturi în peninsula ucraineană şi va şterge patru separatişti care au murit de la ultima prelungire a sancţiunilor.

Un total de 149 de persoane şi 38 de entităţi vor fi pe lista sancţiunilor anti-Rusia impusă de Bruxelles.