UEFA Euro 2020. Mirel Rădoi: "Sănătatea fiecăruia este mai presus de orice competiţie"

"Toate deciziile luate azi au ca scop principal protejarea tuturor celor implicaţi în fotbal, jucători, suporteri, antrenori, arbitri. Sănătatea fiecăruia este prioritatea numărul unu! După aceea, abia, vorbim de fotbal şi de priorităţile fotbalului.." - selecţionerul Mirel Rădoi.
Selecţionerul României, Mirel Rădoi.
Selecţionerul României, Mirel Rădoi. (Echipa naţională de fotbal a României/facebook)

Campionatul European de fotbal, programat iniţial în perioada 12 iunie - 12 iulie 2020, a fost amânat de UEFA pentru 11 iunie - 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, decizia fiind luată marţi de forul continental în cadrul unei videoconferinţe la care a participat toate cele 55 de federaţii naţionale. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu a fost şi el prezent.

Selecţionerul naţionalei mari a României, fostul internaţional Mirel Rădoi, şi-a spus punctul de vedere legat de disputarea barajului pentru calificare la turneul final, cu Islanda, în luna iunie. Pentru tricolori acesta ar putea fi un avantaj datorită gazonului mult mai bun din acea perioadă.

"Toate deciziile luate azi au ca scop principal protejarea tuturor celor implicaţi în fotbal, jucători, suporteri, antrenori, arbitri. Sănătatea fiecăruia este prioritatea numărul unu! După aceea, abia, vorbim de fotbal şi de priorităţile fotbalului. Dacă e să mă refer strict la meciul cu Islanda, noi eram oricum pregătiţi sa îl jucăm în această lună. Vom vedea dacă situaţia globală ne va permite sa îl jucăm în iunie, ar fi extraordinar ca orice pericol să dispară până atunci. Dacă va fi aşa, ar putea fi câteva avantaje sportive pentru noi. Faptul că am beneficia în mod cert de un gazon mai bun decât ar fi fost la Reykjavik în martie şi de condiţii meteo mai apropiate de cele cu care sunt obişnuiţi jucătorii noştri. Ar mai putea fi un avantaj reprezentat de posibilitatea de a urmări mai mult timp jucătorii la lucru, pe teren, la cluburi. Dar acum nu îl pot considera un avantaj, câtă vreme competiţiile naţionale sunt suspendate. Vom vedea dacă se vor relua aşa cum preconizează UEFA. Mesajul meu este unul clar, atât pentru jucătorii naţionalei, cât şi pentru toţi suporterii României, din ţară şi din străinătate: sănătatea fiecăruia este mai presus de orice competiţie! Fiţi responsabili şi protejaţi-i pe cei de lângă voi! Hai România!", a declarat Mirel Rădoi, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de specialitate.

UEFA a amânat meciurile de baraj pentru calificarea la EURO pentru luna iunie a acestui an.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), München (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scotia) şi Bilbao (Spania).

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Dacă se califică în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Echipa naţională de fotbal a României va întâlni în luna iunie, la Reykjavik, selecţionata Islandei, într-o partidă contând pentru semifinalele play-off-ului EURO 2020. O victorie în această partidă ar pune România în postura de a juca ulterior, la Sofia sau Budapesta, meciul decisiv pentru calificarea la turneul final, în faţa Bulgariei sau Ungariei.