Uleiul de masline impiedica aparitia cancerului

Uleiul de masline: Sunt raportate din ce in ce mai multe beneficii, mai recent reducerea riscului de cancer.
Uleiul de masline: Sunt raportate din ce in ce mai multe beneficii, mai recent reducerea riscului de cancer. (Photos.com)

New York - Noi cercetari sugereaza ca persoanele care consuma mult ulei de masline pot preveni deteriorarea celulelor care conduc la bolile de cancer.

Intr-un studiu efectuat pe 182 de barbati europeni, cercetatorii au descoperit ca uleiul de masline poate reduce deteriorarea materialului genetic al celulelor prin oxidare, proces ce poate duce la aparitia cancerului.

Ei sustin ca aceste descoperiri pot explica faptul ca mai multe tipuri de cancer au o rata mai mare de dezvoltare in Europa de nord decat in Europa de sud, unde uleiul de masline este un produs de baza.

Co-autorul studiului, dr. Henrik E. Poulsen de la spitalul universitatii din Copenhaga, Danemarca si colegii sai raporteaza descoperirile in jurnalul FASEB, o publicatie a federatiei societatilor americane de biologie experimentala.

Studiul include barbati sanatosi intre 20 si 60 de ani din 5 tari europene. Timp de patru saptamani, barbatii au consumat un sfert de ceasca de ulei de masline pe zi. La terminarea studiului s-a vazut o reducere cu 13 la suta a substantei 8oxodG, care este un indicator al deteriorarii prin oxidare a celulelor ADN.

Aceasta deteriorare apare cand derivatele metabolismului, specii de oxigen reactiv, distrug sistemul de aparare al corpului format din antioxidanti. Uleiul de masline contine un anumit numar de componenti numiti fenoli, presupusi ca au o actiune antioxidanta.

Insa, acesti componenti nu par sa explice incetinirea deteriorarii prin oxidare a celulelor ADN, dupa parerea echipei de cercetatori a lui Poulsen. Barbatii care au participat la acest studiu au folosit trei feluri diferite de ulei de masline, cu nivele variate de fenoli antioxidanti si deteriorarea celulelor prin oxidare a scazut fara a tine seama de continutul de fenol. Mai degraba, cercetatorii banuiesc ca grasimile monosaturate din uleiul de masline sunt responsabile pentru acest efect.

Descoperirile lor sugereaza ca uleiul de masline previne anumite tipuri de cancer, precum cancerul la san, cancerul de colon, cancerul ovarian si cancerul la prostata, care sunt intalnite mai rar in tarile mediteraneene decat in Europa de nord.

La inceputul studiului, barbatii din Europa de nord au avut un nivel mai mare de 8oxodG decat cei din Europa de sud. Dupa parerea echipei lui Poulsen, aceste rezultate sunt de asteptat dat fiind ca uleiul de masline este un produs foarte utilizat in alimentatia mediteraneana.

Insa, Poulsen a declarat agentiei de stiri Reuters, rubrica sanatate, ca alimentatia ideala nu se bazeaza numai pe uleiul de masline, necesita de asemeni fructe, legume, grau integral si peste. In plus, uleiul de masline nu este un inlocuitor al dietei si exercitiilor fizice.

Sursa: Jurnalul FASEB, Ianuarie, 2007

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură