Uleiul de masline - un panaceu universal(I)

Ulei de masline
Ulei de masline (Photos.com)

Untdelemnul de masline este cel mai important aliment mentionat in Biblie, unde este citat de peste doua sute de ori si simbolizeaza bunatatea, puritatea si - mai ales - longevitatea. Se numara printre putinele alimente care se crede ca au fost mentionate concret de Iisus ca fiind tamaduitoare, dupa cum se relateaza in Evanghelia dupa Luca.

Maslinul (Olea europaea) creste incet si ajunge pana la varste foarte inaintate. Unii dintre copacii batrani din Gradina Ghetsimani - care era o livada de maslini de la poalele Muntelui Maslinilor - exista acolo de pe vremea lui Cristos, sau cel putin au crescut din aceleasi radacini. Caci cu toate ca romanii au incercat sa distruga livada in anul 70 A.D., radacinile sunt aproape imposibil de omorat, iar din ele rasar lastari noi.

Virtutile uleiului de masline

De ce au fost privite dintotdeauna maslinele cu atata uimire si respect? Se spune ca Ramses al II-lea, care a domnit in Egipt intre anii 1300 si 1200 i.C., bea ulei de masline ori de cate ori se simtea rau. Ramses al III-lea a incercat sa planteze o livada de maslini in cinstea zeului solar Ra, langa templul din Heliopolis. Untdelemnul de masline era folosit la incoronari, in ofrandele de sacrificiu, precum si ca aliment, combustibil si medicament pentru organism.

Vechii evrei considerau untdelemnul de masline cheia longevitatii si a intineririi puterilor mentale. Traind adeseori cate o suta, doua sute, trei sute de ani sau chiar mai mult, nu doar consumau ulei de masline ci, virtualmente toti - barbati si femei, bogati si saraci deopotriva - foloseau zilnic uleiul de masline ca unguent. Conform Psalmilor, uleiul penetra direct in trup, cu ocazia masajelor, alungand jenele si durerile si refacand fortele.

Astazi stim ca uleiul de masline - care poate fi absorbit prin piele - protejeaza venele si arterele, previne cheagurile periculoase, coboara hipertensiunea, normalizeaza hipotensiunea si alunga pericolul de moarte din orice cauze, inclusiv cancer.

Mentine inima sanatoasa, arterele curate si coboara tensuinea

Locuitorii tarilor mediteraneene - ca Grecia, Italia, Spania si sudul Frantei - urmeaza diete foarte dependente de uleiul de masline. Poate tocmai din aceasta cauza, riscul deceselor provocate de atacuri de cord este redus la jumatate in aceste tari, comparativ cu Statele Unite de exemplu, desi regimul acestor oameni nu duce lipsa de grasimi.

De fapt mediteraneenii mananca mai mult decat americanii. Dar cam trei sferturi din toata grasimea lor provine din untdelemnul de masline. Consuma foarte putine grasimi animale. Intr-un studiu efectuat pe parcursul a cincisprezece ani, numai treizeci si opt din zece mii de locuitori ai Cretei au murit de inima, pe langa sapte sute saptezeci si trei de americani.

Uleiul de masline protejeaza inima si arterele in trei moduri:

1. Reduce nivelul colesterolului L.D.L. (rau) din sange

2. Creste nivelul colesterolului H.D.L. (bun) din sange

3. Impiedica formarea cheagurilor.

Alte uleiuri, ca cel de porumb, soia, sofran si floarea-soarelui coboara atat nivelul colesterolului L.D.L. rau, cat si pe al celui H.D.L. bun. Uleiul de masline este si mai eficient pentru reducerea colesterolului decat dietele standard fara grasimi. Cand subiectii au consumat 41% din caloriile necesare din grasime in majoritate din uleiul de masline, colesterolul rau L.D.L. le-a scazut mai mult decat atunci cand au urmat o dieta cu doar jumatate din aceeasi cantitate de grasimi.

In cadrul unui studiu, pacientii voluntari au luat cate trei sferturi de lingura cu ulei de masline de doua ori pe zi, timp de opt saptamani, pe langa dieta regulata. Uleiul de masline contine acid oleic - un acid gras dominant care descurajeaza formarea cheagurilor. Ca rezultat, scorul acumularilor din sangele lor a coborat vertiginos.

In ceea ce priveste scaderea tensiunii, un studiu efectuat la Stanford Medical School pe saptezeci si sase de barbati intre doua varste suferinzi de hipertensiune, a demonstrat ca grasimea mononesaturata din trei linguri de ulei de masline pe zi putea cobori tensiunea sistolica aproximativ cu noua puncte, iar pe cea diastolica aproximativ cu sase puncte. Lucru si mai remarcabil, un studiu al Universitatii din Kentucky a constatat ca numai 2/3 lingura cu ulei de masline zilnic coboara cu circa cinci puncte tensiunea sistolica si cu patru puncte tensiunea diastolica la barbati.

Secretul longevitatii

Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, cei mai fanatici iubitori ai untdelemnului de masline risca cel mai putin sa moara de cancer! Folosirea uleiurilor "mono” cu rol protector pentru artere - cum ar fi acelea de masline, canola, migdale sau avocado - ca sursa principala a grasimii a fost singurul factor care tine de dieta, care a prevenit moartea din orice cauze. Motiv pentru care untdelemnul de masline a fost cunoscut intotdeauna ca uleiul longevitatii.

In mod concret, tarile in care uleiul de masline reprezinta o sursa majora de grasime din regimul alimentar tind sa prezinte riscuri mai reduse de cancer la san, prostata, ovare si colon.

Antioxidantii din uleiul de masline pot ajuta la intarzierea imbatranirii, mentinand celulele in viata mai mult timp, precum si luptand contra atacurilor care fac celulele sa devina mai dezorganizate si mai predispuse la cancer.