Uleiul virgin de masline ar putea ajuta la inlaturarea cheagurilor din sange

.
. (Photos.com)

NEW YORK - Consumarea de alimente preparate cu uleiuri de masline care sunt bogate in fenoli, substante despre care se crede ca au un efect benefic asupra inimii, ar putea ajuta la inlaturarea cheagurilor daunatoare de sange in cazul oamenilor cu colesterol ridicat, raporteaza cercetatorii spanioli.

“Descoperirile noastre ofera dovezi noi cu privire la efectele pe care uleiul virgin de masline le are asupra sanatatii,” a declarat dr. Francisco Perez-Jimenez de la Spitalul Universitar Reina Sofia din Cordoba si colegii sai.

In stadiile de inceput ale aterosclerozei, echilibrul dintre factorii vaselor de sange care declanseaza cheaguri si cei care le dizolva se schimba in favoarea formarii cheagului si in cazul in care ai niveluri ridicate de grasime in sange acest dezechilibru se poate inrautati, explica Perez-Jimenez si echipa sa in editia din august a Jurnalului American de Nutritie Clinica.

Uleiul de masline contine fenoli, despre care s-a aratat in testele de laborator ca lupta impotriva cheagurilor, dar putine studii asupra efectelor lor au fost facute in cazul oamenilor, noteaza cercetatorii.

Pentru a investiga, cercetatorii au pus 21 de oameni cu colesterol ridicat sa manance doua tipuri diferite de mic dejun. Timp de o saptamana, ei au consumat fie paine alba cu ulei virgin de masline care continea 400 parti pe milion de fenoli fie paine alba cu ulei de masline din care a fost extrasa o mare cantitate de fenoli, lasand doar 80 de parti pe milion. Participantii la studiu au schimbat apoi tipurile de mic dejun.

La doua ore dupa masa bogata in fenoli, concentrarile de factori VII antigeni - care promoveaza formarea cheagurilor de sange - ale participantilor la studiu au fost mai scazute comparativ cu participantii ce au consumat mic dejun cu mai putini fenoli.

“Desi acest studiu analizeaza microcomponentele uleiului virgin de masline, ar trebui totusi sa ne gandim in termeni de evaluare a proprietatilor biologice ale alimentelor complete,” au adaugat cercetatorii.

Tinand cont de acest lucru, ei concluzioneaza ca studiul curent sustine beneficiile uleiului virgin de masline asupra sanatatii inimii.

SURSA: Jurnalul American de Nutritie Clinica, august 2007.