Ultima victimă de profil a scandalului Pegasus - Emmanuel Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Michele Tantussi/Getty Images)

Cea mai recentă victimă vizată de software-ul Pegasus pentru spionaj este preşedintele francez Emmanuel Macron, parte a unei liste în creştere a victimelor, despre care se spune că va include aproximativ 600 de oficiali guvernamentali şi politicieni din peste 30 de ţări.

Firma de tehnologie israeliană şi dezvoltatorul Pegasus, NSO Group, încearcă, acum, să îşi repare imaginea, după ce presa internaţională a publicat o serie de articole care dezvăluie activităţile de spionaj împotriva unor oficiali, activişti, precum şi jurnalişti.

Pe lista victimelor se află, de asemenea, premierul pakistanez Imran Khan.

Se crede că numeroase guverne, în general din Orientul Mijlociu, dar nu numai, au folosit programele de spionaj cibernetic de nivel militar ale companiei israeliene pentru a accesa telefoanele disidenţilor, activiştilor şi jurnaliştilor din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Maroc şi chiar Ungaria.

Citiți și Companie israeliană foloseşte o breşă în WhatsApp pentru a instala spyware pe telefoane mobile

Faptul că şefii de stat au fost, de asemenea, vizaţi, sugerează că lucrurile nu stau chiar corect şi că mulţi clienţi au folosit puternicul pachet de programe de spionaj împotriva rivalilor şi adversarilor străini, sau poate pentru a obţine un sprijin în negocierile majore de afaceri sau politice.

Întrebarea este dacă grupul israelian ştia despre toate aceste activităţi ale clienţilor lui sau nu.

Publicaţia The Independent scrie că următoarele 10 guverne sunt considerate a fi clienţi NSO: Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Ungaria, India şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Citiți și Guvernul mexican spionează jurnalişti şi activişti anticorupţie folosind un program israelian

În ceea ce priveşte liderii mondiali vizaţi, Macron ar putea fi cel mai vizibil şi influent personaj european despre care se ştie până acum.

„Ziarul francez Le Monde raportează că serviciile de informaţii marocane au identificat un telefon pe care Macron îl folosea din 2017”, relatează BBC. Cu toate acestea, Marocul a negat că ar fi fost vreodată client al NSO, în ciuda faptului că numele ţării este menţionat în scandal.

Citiți și Tribunal israelian cere companiei Facebook să redeschidă contul firmei NSO Group

Preşedinţia franceză nu a confirmat încă dacă Macron a fost victima spionajului şi încă nu este clar dacă i-a fost spart telefonul folosind pachetul Pegasus, dar a declarat că acuzaţiile sunt „foarte grave” în cazul în care vor fi confirmate.

Potrivit BBC, „Pe lista scursă în presă s-ar afla şi numărul preşedintelui Baram Salih din Irak şi al lui Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, precum şi ale actualilor prim-miniştri ai Pakistanului, Egiptului şi Marocului şi al regelui Marocului”.

Potrivit noilor dezvăluiri, Arabia Saudită a fost în spatele unui atac cibernetic care a folosit software-ul NSO asupra asociaţilor şi familiei lui Jamal Khashoggi, înainte şi după asasinarea sa.

Citiți și Oficiali guvernamentali din toată lumea, spionaţi cu ajutorul WhatsApp [Reuters]

Aşa cum am descris anterior, Pegasus este un virus informatic foarte avansat care infectează dispozitivele ios şi Android pentru a permite operatorilor de programe spion să copieze mesaje, fotografii, apeluri şi alte date, inclusiv să activeze în secret microfonul şi camera telefonului, făcând înregistrări fără ca proprietarul să ştie acest lucru.

Pe baza investigaţiei raportate iniţial, în presă a fost scursă o listă de 50.000 de numere de telefon care au fost identificate ca fiind ale persoanelor de interes pentru clienţii NSO din 2016.

Citiți și Companie israeliană foloseşte o breşă în WhatsApp pentru a instala spyware pe telefoane mobile

Lista include mulţi membri apropiaţi ai familiei unui conducător al unei ţări, sugerând că acesta ar fi putut instrui agenţiile de informaţii ale ţării respective să urmărească şi să spioneze propriile rude. Publicaţia Forbidden Stories, care a adus încă odată povestea în atenţia presei internaţionale, a rezumat enormitatea raportărilor privind scurgerea şi urmărirea după cum urmează:

O scurgere fără precedent de peste 50.000 de numere de telefon selectate pentru supraveghere cu Pegasus, un spyware vândut de compania israeliană NSO Group, arată cum această tehnologie a fost folosită sistematic ani de zile pentru a spiona jurnalişti, apărători ai drepturilor omului, universitari, oameni de afaceri, avocaţi, medici, lideri de sindicat, diplomaţi, politicieni şi mai mulţi şefi de state.

Probabil că ştim doar vârful aisbergului atât în ceea ce priveşte oficialii guvernamentali, cât şi jurnaliştii şi activiştii vizaţi, cu implicarea evidentă a agenţiilor israeliene de informaţii în centrul acestui scandal - aşa cum a scris recent Washington Post.

Între timp, NSO Group a anunţat că va închide toate conversaţiile cu mass-media legate de scandalul în curs ...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii