Ultimatum surprinzător. Siria anunţă că va ataca Israelul dacă nu pleacă din Înălţimile Golan

Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan
Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)

Printr-un ultimatum surprinzător şi provocator, Siria a anunţat Israelul prin canalele diplomatice ale ONU că este pregătită să meargă la război dacă Israelul nu pleacă din regiunea Înălţimile Golan, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Faisal Mikdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, aparent a trimis mesajul săptămâna trecută prin intermediului directoarei Organizaţiei de Monitorizare a Armistiţiilor (UNTSO) a ONU, Christine Lund, potrivit unui raport al World Israel News care a fost ulterior preluat de alte surse media israeliene majore, inclusiv publicaţia The Jerusalem Post.

“Siria va ataca Israelul dacă nu pleacă din Înălţimile Golan”, i-a transmis Mikdad reprezentantei ONU.

Mai mult, Mikdad a avertizat-o pe Lung că Damascul va răspunde cu forţa dacă Israelul va continua atacurile în teritoriului sirian, care au avut loc de peste 12 ori în ultimul an, dar care par să fi fost suspendate recent după ce Rusia a anunţat la sfârşitul lui 2018 că va livra Siriei sistemul de rachete antiaeriene S-300.

“Nu vom ezita să înfruntăm Israelul. De asemenea, nu suntem speriaţi de susţinătorii săi [ai Israelului], care îi ajută să perpetueze ocupaţia în Golan”, a adăugat Mekdad.

Avertismentul ferm al Damascului pare să fie un răspuns la un controversat proiect de lege care săptămâna trecută a fost prezentat Congresului SUA de către senatorii republicani Ted Cruz şi Tom Cotton şi reprezentantul democrat Mike Gallagher, prin care se urmăreşte ca SUA să recunoască în mod oficial suveranitatea Israelului asupra regiunii Înălţimile Golan.

Între timp, o serie de lideri politici israelieni au răspuns revendicării istorice a Siriei privind zona ocupată de Israel în Înălţimile Golan şi faptului că Damascul este pregătit să meargă la război pentru acea regiune. În timp ce se aflau într-o vizită în Înălţimile Golan, politicienii Gabi Ashkenazi, Yair Lapid, Benny Gantz şi Moshe Ya'alon din partidul Albastru şi Alb au declarat că teritoriul “este al nostru şi va rămâne al nostru”.

“Vom mări numărul rezidenţilor din Golan, trimiţând un mesaj răsunător tuturor – nu vom renunţa niciodată la Înălţimile Golan”, a afirmat Gantz, potrivit The Jerusalem Post. “Vom cere suportul SUA şi al comunităţii internaţionale pentru a promova interesele Israelului la graniţa noastră nordică”, a precizat el.

Remarcile au fost făcute atunci când, luna trecută, armata siriană şi-a consolidat prezenţa în zona sa a Înălţimilor Golan după ce în 2018 a învins grupurile jihadiste Al-Qaeda şi ISIS, care au controlat zona Quneitra timp de câţiva ani în timpul războiului sirian.

Publicaţia The Jerusalem Post a precizat în 13 februarie: “Armata siriană a trimis întăriri militare la o bază din regiunea Quneitra care se învecinează cu Înălţimile Golan, potrivit site-ului libanez Al-Masdar News. Raportul a fost publicat la doar 24 de ore după ce Siria şi-a plasat sistemele de apărare aeriană în stare de alertă ridicată în partea vestică a ţării. Aparent este prima dată când Siria şi-a întărit frontiera de la începerea operaţiunii sale militare în Quneitra”.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a învinuit mult timp forţele militare israeliene pentru că au permis şi au facilitat prezenţa teroriştilor Al-Qaeda şi ISIS în partea siriană a regiunii de frontieră Golan înainte ca armata siriană să elibereze Quneitra.

Potrivit unui raport publicat în 2017 de Wall Street Journal, Israelul şi Arabia Saudită s-au aliat pentru a finanţa şi aproviziona grupuri radicale în regiunea de frontieră Golan încă din anii de început ai războiului sirian.

La acea vreme, Wall Street Journal a confirmat “secretul deja public” privind faptul că “Israelul a aprovizionat rebeli sirieni din apropierea frontierei sale cu bani, alimente, combustibil şi provizii medicale timp de ani de zile, un demers secret în războiul civil al ţării inamice care a urmărit să creeze o zonă tampon populat de forţe prietenoase”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe