Un agent angajat al FSB este suspectat că a torturat un jurnalist în Crimeea

Ucraineanul Vladyslav Yesypenko, jurnalist freelancer la Radio Svoboda
Ucraineanul Vladyslav Yesypenko, jurnalist freelancer la Radio Svoboda (Ukrainska Pravda)

Procuratura Republicii Autonome Crimeea a informat un ofiţer operativ de rang înalt al Departamentului din Crimeea al Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) că este suspectat, în absenţă, de torturarea şi încarcerarea ilegală a lui Vladislav Iesipenko, jurnalist ucrainean şi freelancer al Radio Svoboda, în 2021, informează publicaţia Ukrainska Pravda.

"Procuratura Republicii Autonome Crimeea l-a informat pe ofiţerul de poliţie ocupant, implicat în torturarea şi încarcerarea ilegală a jurnalistului ucrainean Vladislav Iesipenko, angajat freelancer al Radio Svoboda (proiectul Krym.Realii), despre suspiciunea lor. Acţiunile suspectului sunt considerate o încălcare a legilor şi obiceiurilor de război (articolul 438 din Codul penal al Ucrainei)", se arată într-un comunicat al procuraturii din Crimeea.

Cum au decurs lucrurile potrivit Procuraturii din Crimeea:

"Un cetăţean al Federaţiei Ruse, care era ofiţer operaţional superior al FSB al Rusiei pentru Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol, aplica politica Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte persecutarea populaţiei pro-ucrainene din peninsulă.

În particular, în martie 2021, în apropierea satului Perevalne, acesta a reţinut ilegal un jurnalist ucrainean care se afla în Crimeea într-o vizită de lucru de câteva luni.

Când ofiţerul a inspectat maşina jurnalistului, ar fi 'descoperit' un dispozitiv exploziv. Fără nicio formalitate procedurală, acesta l-a reţinut pe jurnalist şi, împreună cu alţi 'ofiţeri de aplicare a legii', l-a dus în oraşul Bahcisarai, unde l-au plasat pe jurnalist într-un subsol.

"Folosind forţa fizică, şocuri electrice şi presiuni psihologice, 'ofiţerii de aplicare a legii' l-au forţat pe deţinut să mărturisească o infracţiune pe care nu a comis-o, şi anume fabricarea, prelucrarea sau repararea ilegală de dispozitive explozive.

De asemenea, acesta a fost forţat să semneze documente procedurale pregătite în prealabil de către ofiţerul operativ menţionat anterior şi să dezvăluie locul unde s-ar fi aflat o ascunzătoare de explozibili. Potrivit ocupanţilor, de acolo Iesipenko ar fi obţinut componentele pentru grenada care ar fi fost găsită în maşina sa.

Procedând astfel, suspectul a încălcat interdicţiile stipulate de Convenţiile de la Geneva din 1949, precum şi a încălcat legile şi obiceiurile de război."

La 16 martie 2021, rapoartele ruseşti au indicat că FSB l-a reţinut pe Iesipenko V. L. în Crimeea, care ar fi colectat informaţii despre locurile de adunare în masă şi ar fi avut un dispozitiv exploziv în maşina sa. Iesipenko însuşi ar fi declarat că a colectat informaţiile la instrucţiunile colonelului Kravciuk, un ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei.

După cum s-a dovedit, Vladislav Iesipenko, care a fost reţinut, era un freelancer al postului de radio ucrainean Svoboda.

Angajaţii FSB au folosit şocuri electrice pentru a-l tortura pe Vladislav Iesipenko. După publicarea "mărturiei" sale, Iesipenko a refuzat să mai depună mărturie.

FSB a anunţat că a fost deschis un dosar penal împotriva lui Iesipenko, dar Serviciul de Informaţii Externe al Ucrainei a declarat că declaraţiile FSB privind reţinerea unui "agent ucrainean" reprezintă o campanie de propagandă pentru a "sărbători" aniversarea ocupării Crimeei.

La 16 februarie 2022, tribunalul din Simferopol, controlat de ocupanţi, l-a condamnat pe Vladislav Iesipenko la 6 ani de închisoare într-o colonie corecţională şi la o amendă de 110.000 de ruble ruseşti.

În primăvara anului 2022, Vladislav Yesipenko a fost distins cu premiul American Pen/Barbey Freedom to Write 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe