Un „broker” de putere trimite bani în afara Chinei

Un avion al companiei China Eastern Airlines zboară deasupra unui templu înainte de a ateriza la Taipei
Un avion al companiei China Eastern Airlines zboară deasupra unui templu înainte de a ateriza la Taipei (Patrick Lin / AFP / Getty Images)

După ce îşi transformă influenţa în numerar, oficialii puternici din China trebuie să descopere un mod de a-şi scoate banii din ţară. Nimeni nu este mai bine conectat decât Zeng Qinghong, şi, cu ajutorul unui om de afaceri din Taiwan, Zeng şi familia sa au înfiinţat întreprinderi care i-au permis să mute sume mari în străinătate.

Zeng a avut mult timp reputaţia de a fi cel mai influent „broker” de putere din Partidul Comunist Chinez (PCC). În prezent şeful Congresului Naţional al Poporului, el a ajuns la apogeul puterii sale în anii 2002-2007, când a fost un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic şi vice-preşedinte al Chinei.

În spatele scenei, Zeng a fost creditat cu salvarea carierei politice a liderului PCC, Jiang Zemin, când Deng Xiaoping a căutat să-l înlocuiască, la începutul anilor 1990, şi cu ajutarea lui Jiang în orchestrarea demiterii din funcţie a primarului din Beijing, Chen Xitong, în 1995.

Potrivit unei surse familiare cu afacerile lui Zeng Qinghong, Zeng a început pentru prima dată să lucreze cu omul de afaceri taiwanez atunci când China Eastern Airlines a intrat în turbulenţe economice rigide, în 2002.

Omul de afaceri din Taiwan a investit bani pentru salvarea companiei aeriene. Zeng Qinghong şi fiul său, Zeng Wei, i-au fost foarte recunoscători. Zeng Wei a fost şeful din spatele scenei al China Eastern.

Noua relaţie avea să se dovedească reciproc benefică. Binefăcătorul familiei Zeng era directorul executiv a doua companii financiare din Taiwan şi bine conectat în cercurile politice din Taiwan.

Comerţul în Hong Kong

Zeng Qinghong şi omul de afaceri au început să lucreze imediat pentru a profita de pe urma conexiunilor politice ale lui Zeng.

Zeng a fost omul de legătură al lui Jiang Zemin în afacerile din Hong Kong şi a fost numit şeful Grupului de Coordonare Hong Kong şi Macao al PCC.

Una din sarcinile principale ale lui Zeng era punea în aplicare a Acordului de parteneriat economic mai strâns (CEPA), un fel de acord de liber schimb între Hong Kong şi Republica Populară Chineză.

La suprafaţă, CEPA părea să aibă drept scop atragerea de investiţii, dar familiile Zeng şi Jiang aveau motive ascunse pentru care doreau implementarea acordului.

Omul de afaceri din Taiwan a cumpărat o bancă din Hong Kong la un preţ scăzut. După ce CEPA a fost semnat, în 2003, acea bancă a fost folosită pentru a canaliza fonduri din Taiwan către China continentală, prin intermediul Hong Kong-ului, şi pentru ca familiile Zeng şi Jiang să înceapă spălarea de bani şi să mute banii din China în străinătate.

O societate de asigurări de viaţă deţinută de omul de afaceri din Taiwan a intrat pe piaţa din China, iar partenerul său de afaceri a fost China Eastern Airlines. De atunci, Zeng Wei, împreună cu familia lui Jiang, au început spălarea de bani şi trimiterea lor în străinătate, prin intermediul China Eastern Airlines.

În 2006, Shandong Luneng Group, o întreprindere gigant deţinută de stat, a fost privatizată, iar familia Zeng era gata să profite de asta, având deja canale stabilite pentru scoaterea directă a banilor din ţară. Un procent estimat de 70 de miliarde de yuani (11 miliarde de euro la cursul actual de schimb), în active de stat, s-a pierdut în afacere, şi cea mai mare din aceşti bani a fost transferată în străinătate.

Influenţa politică cumpărată

Un politician senior din Taiwan, care este un prieten apropiat al omului de afaceri, era cu ochii pe Jiang şi Zeng. El a depus bani în banca omului de afaceri şi de acolo, politicianul senior a mituit familiile Zeng şi Jiang.

Acest politician a cumpărat de la Zeng şi Jiang o promisiune de "a desfăşura o politică de compromis privind problema Taiwanului pentru următorii câţiva ani". În acei câţiva ani, în orice moment critic, a existat întotdeauna cineva pe partea RPC, care putea să exprime opinii cu privire la Taiwan, opinii ce ar fi îndeplinit cerinţele acestui politician din Taiwan.

Familia Zeng a avut o influenţă puternică în Administraţia Aviaţiei Civile din China (CAAC). În 2005, Pu Zhaozhou, directorul biroului CAAC pentru Taiwan, Hong Kong şi Macao, a organizat o conferinţă de presă în numele Biroului pentru afaceri în Taiwan a Consiliul de Stat din China, pentru a anunţa extinderea zborurilor charter peste strâmtoare.

Acest lucru a fost făcut fără anunţarea anterioară a Biroului pentru afaceri în Taiwan, biroul RPC care are autoritate asupra afacerilor din Taiwan. Acest anunţ a fost o favoare politică pentru politicianul din Taiwan care l-a mituit pe Zeng.

Case şi planuri de pensionare în Australia

Oficialii PCC nu caută să îşi mute doar banii în afara Chinei - unde consideră că vor fi în siguranţă chiar şi dacă PCC cade. Ei caută să îşi mute şi familiile din China, pentru acelaşi motiv.

Zeng l-a sfătuit pe fiul său să emigreze în Australia, iar în 2008, Zeng Wei a finalizat achiziţionarea Craig-y-Mor în Point Piper, la suma de 32 de milioane de dolari australieni, fiind pe locul trei în topul celor mai scumpe case vândute vreodată în Australia.

Zeng urma să se retragă din Comitetul permanent al Biroului Politic în octombrie 2007, la cel de-al 17-lea Congres Naţional, dar a încercat să îşi păstreze locul în cadrul comitetului.

La al 16-lea Congres al Partidului, în 2002, Zeng şi Jiang au impus o regulă ca oricine are 68 de ani sau mai mult, trebuie să se retragă din Comitetul Permanent. Ei au făcut asta pentru a-l înlătura pe mult admiratul Li Ruihuan din organismul cheie.

Zeng avea acum 68 de ani, dar el şi Jiang argumentau înaintea celui de-al 17-lea Congres al Partidului că regula nu ar trebui să se aplice în cazul lui Zeng. Zeng a spus că intenţionează să rămână pentru a "continua îndrumarea cadrelor noi".

Între timp, unii oficiali şi membri seniori ai Biroului Politic, care l-au sprijinit pe liderul de partid Hu Jintao, au solicitat insistent ca Zeng Qinghong să explice clar de ce fiul său a emigrat în Australia.

În fiecare vară, oficialii principali ai partidului mergeau împreună în Staţiunea litorală Beidaihe. La reuniunea din anul 2007, un oficial retras a criticat modul în care fiul vicepreşedintelui a emigrat secret în altă ţară şi a fost foarte mediatizat de mass-media străină.

"Acest lucru este prea ruşinos, prea indecent, prea scandalos", a declarat oficialul senior.

Confruntându-se cu acuzaţiile mai multor persoane, Zeng Qinghong s-a enervat şi a strigat în cadrul întâlnirii că el nu ştie nimic despre imigrare şi nu îşi putea controla fiul după bunul plac.

Pentru că Zeng şi-a "trădat ţara pentru bani", Hu Jintao s-a folosit de un articol din People's Daily pentru a-l avertiza. Zeng Qinghong a înţeles avertismentul lui Hu şi a fost forţat să se pensioneze.

Când Zeng a demisionat, a făcut faţă ruşinii în cel mai bun mod posibil, susţinând că s-a sacrificat pentru a-l ajuta pe Xi Jinping, care a aderat la Comitetul Permanent şi a fost numit apoi succesorul lui Hu Jintao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii