Un complex subteran secret pentru rachete, detectat în Coreea de Nord

Rachete Rodong din Coreea de Nord.
Rachete Rodong din Coreea de Nord. (captură youtube.com)

Coreea de Nord a dezvoltat un complex subteran pentru rachete la poligonul de lansări de rachete şi nave spaţiale Sohae, situat în apropiere de graniţa de nord-vest cu China, conform oficialilor americani. Complexul subteran include atât spaţii de pregătire a rachetelor pentru lansare cât şi spaţii de depozitare care sunt conectate prin linii feroviare, conform oficialilor familiari cu rapoarte informaţionale privind complexul, susţine Washington Times.

Baza, construită pe parcursul unui deceniu, este un exemplu al capacităţii Phenianului de a construi centre militare secrete şi subterane.

Complexul creează probleme pentru serviciile secrete americane, însărcinate cu furnizarea din timp a informaţiilor privind lansările de rachete.

În trecut, rachetele şi lansatoarele spaţiale nord-coreene erau transportate în vagoane de tren şi erau asamblate şi alimentate timp de câteva zile, permiţând sateliţilor americani de spionaj, avioanelor şi navelor americane să monitorizeze îndeaproape mişcările.

Acum, complexul subteran permite Coreei de Nord să desfăşoare anumite activităţi fără monitorizarea SUA.

Complexul Sohae a fost folosit pentru două lansări de nave spaţiale, dar Pentagonul a declarat că, în realitate, a fost vorba de testarea unor rachete de rază lungă şi că Phenianul a deghizat acele operaţiuni sub forma unor lansări de rachete spaţiale în 2012.

Agenţiile de informaţii raportează cu mare certitudine că nord-coreenii se pregătesc pentru o altă lansare la Sohae în următoarele săptămâni.

Scopul complexului subteran a fost dezvăluit recent într-un raport publicat de think tank-ul 38 North, care face parte din Johns Hopkins School of Advanced Internaţional Studies.

Conform fotografiilor realizate de satelit, Coreea de Nord a construit un adăpost deasupra unei căi ferate folosite pentru deplasarea rachetelor la o rampă de lansare situată în afara complexul Sohae.

Un oficial american al Apărării a declarat că adăpostul face parte din eforturile masive depuse de Coreea de Nord pentru a ascunde complexul de rachete.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe