Un dansator de la Teatrul Balşoi a fost găsit vinovat de un atac cu acid

(DIETER NAGL / AFP / GettyImages)

Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat marţi pe Pavel V. Dmitrichenko, fostul dansator principal de la Teatrului Balşoi, de comandarea unui atac cu acid în ianuarie, care aproape l-a orbit pe directorul artistic al teatrului, Serghei Filin, în ceea ce unii au numit drept cel mai grav scandal din istoria teatrului, scrie BBC News.

Scandalul a expus conflictele şi intrigile din culisele renumitul teatru rus.

Filin l-a numit pe Dmitrichenko un angajat volatil şi ameninţător, care avea mereu amestecat în probleme. În urna incidentului Filin şi-a pierdut aproape total vederea la un ochi şi 20% la celălalt.

Procurorii au cerut o pedeapsă de nouă ani pentru Dmitrichenko, despre care au spus că a fost motivat de răzbunare pentru că Filin a refuzat să-i acorde roluri cheie lui şi soţiei lui, Anzhelina Vorontsova.

Yuri Zarutsky, omul căruia Dmitrichenko a recunoscut că i-a cerut să-l lovească pe Filin "pe nas" şi despre care procurorii susţin că a fost plătit să confecţioneze şi să folosească un acid home made împotriva lui Filin, a fost, de asemenea, găsit vinovat de conspiraţie de a provoca răni corporale grave şi riscă până la 12 ani de închisoare.

Procurorii au cerut o pedeapsă de şase ani pentru Andrey Lipatov, şoferul care s-a ocupat de fuga făptuitorului şi care a fost, de asemenea, găsit vinovat marţi.

Cazul a transpus rivalităţile ascunse, de multe ori toxice, din spatele scenei de la Teatrul Balşoi, atunci când în boxa martorilor au urcat balerine şi dansatori de balet care făceau parte din taberele diferite.

Susţinătorii lui Filin au încercat să-l prezinte pe Dmitrichenko ca fiind răzbunător şi prea dramatic, în timp ce susţinătorii lui Dmitrichenko, printre care şi Nikolai Tsiskaridze, un celebru dansator principal georgian şi profesor care a avut repetate altercaţii cu conducerea teatrului, l-au numit pe Filin "un tiran", care a avut relaţii amoroase cu membri din trupa de balet.

În timpul procesului, Dmitrichenko nu părea dornic să părăsească scena de la Balşoi unde era cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale negative, cum ar fi Ivan cel Groaznic.

Când verdictul „vinovat” a fost citit marţi, el a dat din cap, s-a uitat în jos şi apoi şi-a lins buzele nervos.

Artem Ovcharenko, un dansator principal de la Balşoi, care a depus mărturie ca martor al acuzării a declarat că Dmitrichenko avea propriul "său simţ al dreptăţii".

"Pavel este emoţional", a declarat Ovcharenko. "Nu se poate să nu fii emoţional şi să dansezi acel tip de balet".

Cazul a trimis unde de şoc prin Balşoi. Tsiskaridze şi Vorontsova au părăsit teatrul pentru noi posturi în St Petersburg, iar directorul teatrului, Gennady Iksanov, a fost, de asemenea, înlocuit după atac.

Înaintea deciziei, ziarul Izvestia a publicat o scrisoare deschisă de la susţinătorii lui Dmitrichenko în care au susţinut că procurorul nu a prezentat dovezi concludente ale vinovăţiei lui Dmitrichenko şi ca acesta ar trebui să fie achitat.

Scrisoarea a cerut instanţei să examineze toate elementele cauzei "pentru că este imposibil să nu se ia în considerare situaţia extrem de complicată şi dureroasă din Teatrului Balşoi, care, din păcate, nu mai este un secret pentru nimeni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe