Un erou a arătat cum se poate învinge propaganda din China


Un miting ce a avut loc la Londra, pe 30 decembrie 2003, protestează faţă de moartea lui Liu Chengjun, practicant Falun Gong din Changchun care a reuşit să intercepteze transmisia pe cablu a televiziunii de stat, pentru a trasmite documentare despre persecuţia Falun Gong, pe 26 decembrie 2003.
Un miting ce a avut loc la Londra, pe 30 decembrie 2003, protestează faţă de moartea lui Liu Chengjun, practicant Falun Gong din Changchun care a reuşit să intercepteze transmisia pe cablu a televiziunii de stat, pentru a trasmite documentare despre persecuţia Falun Gong, pe 26 decembrie 2003. (minghui.org)

Cu zece ani în urmă, în seara zilei de 5 martie 2002, aproximativ 1 milion de cetăţeni ai oraşului nord-estic Changchun, China, priveau transmisiunea sesiunii de deschidere a Congresului Naţional Popular, când programul s-a schimbat brusc. Oficialii nemişcaţi ce ţineau în mână ceşti de ceai sub un gigant steag roşu comunist au fost înlocuiţi cu un program numit "Falun Dafa în întreaga lume" şi "Sinucidere sau crimă organizată de guvern?"

Timp de 50 de minute, conlucrând cu mai mulţi practicanţi Falun Gong, în locul emisiunii programate de televiziunea de stat, Sun Changjun a reuşit să difuzeze un documentar care a demontat propaganda regimului comunist cu privire la practica lor spirituală, care fusese interzisă în 1999.

Începând cu anul 2002, site-ul Falun Gong minghui.org a furnizat relatări detaliate de la participanţii şi martorii acestui incident dramatic, care reprezintă sursa acestui articol.

O rezidentă din Changchun, care a asistat la interceptarea programului în căminul facultăţii unde studia, "a fost literalmente entuziasmată" de ceea ce a văzut. "Pentru că [bruierea mass-mediei de stat] era ceva ce nimeni din istoria comunistă a Chinei nu a făcut. În opinia mea, era ceva ce nimeni nu a reuşit să mai facă."

Regimul terorii

Pe măsură ce programul Falun Gong era difuzat, vestea s-a răspândit prin oraş şi mulţi oameni au început să îşi deschidă televizoarele pentru a asista la ceea ce au crezut că este reabilitarea Falun Gong.

Oficialii locali de Partid au devenit frenetici. În unele părţi ale oraşului, autorităţile erau atât de disperaţi încât au tăiat alimentarea cu energie electrică, pentru a opri difuzarea materialului, care era extrem de convingător.

În 2002, Falun Gong era inamicul nr. 1 al Partidului. Cu trei ani înainte, liderul de atunci al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, promisese să "radă" Falun Gong, temându-se de popularitatea sa fără precedent în rândul cetăţenilor chinezi.

Oficialii din Changchun au fost mustraţi de Beijing: încă un episod ca aceasta şi zilele voastre de trai uşor ca şi cadre de Partid se vor termina.

Un regim al terorii s-a coborât peste oraş. Poliţiştii din Changchun au început să poarte arme cu ei, mai degrabă ar fi ucis pe cineva decât să rişte o creştere a presiunii de la Beijing. Cinci mii de practicanţi Falun Gong au fost arestaţi în Changchun şi interogaţi cu privire la persoanele implicate în bruierea difuzării TV. Cel puţin şapte practicanţi au fost bătuţi sau împuşcaţi mortal chiar la faţa locului când au fost arestaţi.

Un fiu devotat

La 26 de ani, Sun Changjun era cel mai tânăr membru al echipei care a bruiat emisiunile televiziunii de stat.

Sun a crescut în regiunea coreeană a Chinei, Yanji, situată la graniţa de nord-est a Chinei, lângă Coreea de Nord. În ciuda succesului academic din zilele tinereţii, el s-a întrebat adesea care este sensul vieţii.

Înainte de a fi interzisă în 1999, Falun Gong era cea mai populară metodă de qigong din China. Sun a constatat că învăţăturile disciplinei bazate pe principiile adevăr-compasiune-toleranţă i-au răspuns la întrebări şi s-a străduit să trăiască în conformitate cu ele.

Oamenii care îl cunoşteau pe Sun l-au descris ca pe un fiu devotat. După ce Sun a absolvit facultatea, el a primit repede un post de secretar al unui şef dintr-un oraş mic şi a fost recrutat ca un potenţial candidat pentru următoarea generaţie a conducerii comuniste din acea regiune.

Deşi a fost nevoit să se mute din cauza serviciului, îşi vizita adesea părinţii. Picioarele mamei sale îi fuseseră legate în tinereţe, iar unghiile crescute în carne făceau mersul pe jos deosebit de dureros pentru ea. Sun se aşeza în genunchi, înmuia picioarele mamei sale în apă caldă, şi îi tăia cu atenţie unghiile. "Nu face acest lucru. Acum lucrezi în guvern. Cât de jenant va fi dacă oamenii vor şti acest lucru", a spus mama lui Sun, cu un sentiment de vinovăţie.

"Eşti mama mea şi să am grijă de tine este cel mai drept şi mai potrivit lucru pe care îl poate face un fiu", a răspuns el.

Un proces de faţadă

Înainte de 2002, Sun a mers la Beijing pentru a explica funcţionarilor cât de mult a beneficiat de pe urma practicii Falun Gong, în speranţa că aceştia vor pune capăt interdicţiei. El a primit o lună de detenţie şi a fost concediat de la locul de muncă.

Sun şi-a dat seama că în faţa unei persecuţii sistematice, a face apel în Beijing era un lucru inutil. Niciunei voci nu îi va fi permis să raporteze aspectele pozitive ale Falun Gong.

"Dacă am putem difuza informaţii veridice într-un oraş mare, mai mulţi oameni vor fi capabili să vadă adevărul," s-a gândit el Sun Changjun.

Apoi el s-a alăturat câtorva practicanţi din alte oraşe din apropiere, care i-au susţinut ideea. S-a format o echipă şi a început cercetarea. În final, cu o pereche de cleşti de sârmă şi un DVD player, ei erau pregătiţi să acceseze reţeaua TV din oraşul Changchun şi au stabilit ziua cea mare pe 5 martie.

Cinci luni mai târziu, în august 2002, Sun a fost capturat. El a fost întâmpinat cu o metodă de tortură numită "banca tigrului." Mâinile i-au fost legate la spate şi picioarele întinse pe o bancă de lemn, laba picioarelor fiind plasată peste mai multe cărămizi. Statul într-o astfel de poziţie timp de două luni, i-a cauzat sângerarea picioarelor şi rupturi musculare severe din cauza întinderii.

Pe 15 septembrie, cei implicaţi în bruiere au fost judecaţi în cadrul unui proces de faţadă. Practicanţii din Changchun susţin că grupul implicat în bruiere a fost mai mare, dar pentru că cei capturaţi nu i-au trădat sub tortură şi nu le-au divulgat numele colegilor lor, mulţi au scăpat.

La proces, inculpaţii nu au avut voie să vorbească. Sun a vorbit oricum, iar instanţa a răspuns prin aplicarea de bastoane electrice, până când pielea lui a fost grav arsă.

Sun a primit o sentinţă de 17 ani. La sosirea sa în închisoarea din provincia Jilin, a fost bătut de gardieni şi i-au rupt o coastă.

Efectul Changchun

Persoane care au fost reţinute împreună cu Sun au relatat că Sun şi alţi membri ai echipei erau câteodată legaţi la ochi şi duşi cu maşina într-un loc din oraş. Când se întorceau, corpurile lor sângerau şi erau pline de vânătăi.

La sfârşitul anului 2003, Sun a lipsit pentru 70 de zile. Când a revenit, relele tratamente la care fusese supus l-au făcut să slăbească 20 de kg, abia putând merge. Totuşi el a refuzat să semneze documentele de renunţare la Falun Gong.

În 2007, oasele picioarelor lui Sun au fost fracturate de o altă bătaie severă. Poliţiştii au ordonat unor deţinuţi să-l tortureze şi au fost răsplătiţi cu reducerea pedepsei. Sun, care abia mai sufla, a refuzat tratamentul medical.

Sun încă este reţinut în închisoarea din provincia Jilin şi are nevoie urgentă de îngrijire medicală. S-a raportat că ar avea tuberculoză, peritonită şi o acumulare de lichid în abdomen. Sun încă refuză să semneze documentele de renunţare la credinţa sa în Falun Gong, şi, chiar dacă se spune că ar fi pe moarte, autorităţile refuză să-l elibereze.

Cinci membri ai echipei au murit din cauza torturii, iar Sun este ultimul rămas în închisoare.

Incidentul Changchun a inspirat ulterior zeci de acte similare în interiorul şi în afară Chinei. Peste zece incidente, care au implicat bruierea emisiunilor de stat, au avut loc în anul următor.

În afara Chinei, un grup de ingineri Falun Gong din Statele Unite a început să lucreze la un software care să poată elimina cenzura Internetului impusă de regimul chinez. Ulterior, acest program a fost utilizat de cetăţenii din Iran pentru a lupta împotriva guvernului lor, în revolta din 2011. Efectul Changchun continuă.