Un experimentat reformator chinez examinează procesele împotriva fostului lider comunist

Fostul director al Comisiei Partidului Comunist Chinez vorbeşte despre importanţa recentului val de procese care au fost depuse de cetăţenii chinezi împotriva lui Jiang Zemin, fostul şef al Partidului Comunist a cărui conducere este din ce în ce mai asociată cu corupţia endemică şi abuzuri brutale ale drepturilor omului.
Bao Tong
Bao Tong (Wikipedia Cammons)

Bao Tong a fost o dată directorul unei comisii de reformă politică a Partidului Comunist Chinez (PCC) în timpul anilor 1980, fiind ajutorul secretarului general Zhao Ziyang, liderul chinez decedat, cunoscut pentru încercările sale nefericite de a liberaliza regimul. În anul 1989, în timpul evenimentelor generate de demonstraţiile şi masacrul din Tiananmen, Bao a fost arestat şi condamnat la şapte ani de închisoare.

El trăieşte acum în Beijing, sub supraveghere strictă şi a devenit, de asemenea, un analist proeminent al PCC. În acest articol el oferă opiniile sale cu privire la importanţa recentului val de procese care au fost depuse de cetăţenii chinezi împotriva lui Jiang Zemin, fostul şef al Partidului Comunist a cărui conducere este din ce în ce mai asociată cu corupţia endemică şi abuzuri brutale ale drepturilor omului.

Mulţi dintre cei care au iniţiat procese sunt practicanţi Falun Gong, o practică tradiţională chineză de meditaţie, care a fost persecutată de regimul comunist începând din iulie 1999, când Jiang Zemin a ordonat o campanie de eradicare a practicii, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a constituţiei chineze.

În cele ce urmează vă vom prezenta o versiune editată şi condensată a cuvintelor lui Bao făcute în timpul interviului în chineză, realizat de reporterul Chang Chun de la ediţia chineză a Epoch Times.

Acţionând în judecată un tiran

Constituţia chineză protejează dreptul de a acţiona în judecată orice oficial, inclusiv pe Jiang Zemin. În ceea ce priveşte problema Falun Gong, Jiang şi-a forţat ilegal opinia personală asupra oamenilor şi a guvernului.

Potrivit constituţiei, oamenii îşi pot supraveghea oficialii, indiferent dacă aceştia se află în exerciţiul funcţiunii sau au demisionat. Ca cetăţeni, oamenii pot supraveghea şi examina foşti şi actuali lideri.

Procesele judiciare, depunerea plângerilor şi supravegherea sunt toate mijloace de sensibilizare. Dacă cineva are nemulţumiri, el le face cunoscute. Acesta este modul în care funcţionează o societate normală.

Forţându-şi voinţa

Campania de persecuţie a Falun Gong este o crimă împotriva umanităţii a lui Jiang. Utilizându-şi poziţia sa de lider, Jiang a lansat suprimarea unui grup spiritual, o practică de meditaţie destinată îmbunătăţirii condiţiei fizice şi bunăstării.

Înainte de începerea persecuţiei în 1999, fostul premier chinez Zhu Rongji a declarat publicaţiei Cotidianul Poporului că Falun Gong era legală, şi că Partidul Comunist Chinez nu o va interzice. El a spus că speră că practicanţii Falun Gong vor putea avea pacea spirituală să-şi continue practica lor.

Cu toate acestea, peste aproximativ o lună, îmi amintesc cum secretarul general al Partidului Comunist [Jiang] a subminat cuvintele premierului precum ar fi rupt o bucată de maculatură.

Cuvintele lui Zhu au reflectat legea. Ce a făcut Jiang, văzut dintr-un punct de vedere juridic, este banditism. El şi-a forţat în mod ilegal voinţa asupra statului, el a forţat guvernul şi oamenii, un lucru cu adevărat teribil.

El a încălcat legea, nu numai după ce nu a mai deţinut poziţiile sale oficiale, dar chiar şi atunci când era încă şef de stat şi secretar general al partidului. Din această cauză oamenii sunt indignaţi şi simt nevoia de a aduce problema în faţa sistemului judiciar de stat. Cred că această acţiune este corectă.

Fărădelege

Acţiunile lui Jiang au ignorat legea. Poporul chinez nu a avut posibilitatea de a i se opune, critica sau de a-l monitoriza.

El a moştenit cea mai gravă caracteristică de la Mao Zedong, care avea putere absolută asupra legii şi a statului. Oamenii trebuiau să tolereze acest lucru fără să se plângă.

Cum ar putea pretinde cineva atât de multă putere doar fiind secretarul general al Partidului sau preşedintele statului? Este împotriva legii. Impactul este extrem de negativ. Jiang Zemin, Mao Zedong şi Deng Xiaoping au avut în comun un singur lucru - fărădelegea. Prejudiciul adus moralităţii naţiunii chineze şi a societăţii este dincolo de orice descriere.

Persecutarea oricărui cetăţean este persecutarea tuturor cetăţenilor şi societăţii.

Practicanţii Falun Gong sunt de asemenea cetăţeni. Dacă Jiang putea folosi astfel de metode ilegale pentru a persecuta practicanţii Falun Gong, el putea folosi aceleaşi metode pentru reprimarea oricui. El a subminat conştiinţa umană şi a denaturat întregul concept de bine şi rău. El a afectat dezvoltarea socială şi a civilizaţiei.

Procesele nu sunt politice

Ce este o mişcare politică? Este folosirea puterii politice pentru a ataca ceva*. Dar, probleme precum mişcarea pentru alegeri libere din Hong Kong reprezintă aspiraţiile oamenilor, nu mişcări politice.

Dacă Jiang Zemin este vinovat de crime, el este vinovat, chiar dacă nu ar fi fost acţionat în judecată. Nimeni nu a încercat vreodată să-l încrimineze pe primul împărat Qin Shi Huang (întemeietor al dinastiei chineze Qin - n.r). El e mort, a murit acum 2000 de ani. Dar toată lumea ştie că Qin Shi Huang a ars cărţi şi a îngropat de vii savanţii. El a comis crime. Este necesară vreo mişcare politică pentru a lupta împotriva lui Qin Shi Huang?

Cred că statul ar trebui să sprijine, de asemenea, [procesele împotriva lui Jiang], în conformitate cu legea.

Nu numai eu, ca cetăţean, ar trebui să le sprijin, cred că statul ar trebui să sprijine, de asemenea, [procesele împotriva lui Jiang], în conformitate cu legea. Statul ar trebui să susţină acţiunea juridică a fiecărui cetăţean, şi să-i protejeze împotriva suprimării.

Este o prostie să suprime, să manipuleze şi să blocheze opinia publică. Numai Mao Zedong, Deng Xiaoping, şi Jiang Zemin au fost destul de proşti să creadă că prin înşelăciune, suprimarea şi închiderea gurilor oamenilor puteau controla societatea. Încă mai există oameni ca ei, dar aceştia sunt din ce în ce mai puţini, iar metodele lor sunt tot mai puţin eficiente.

*Termenul "mişcare politică", în chineză aproape că se referă la o mişcare comunistă, cu toate abuzurile asociate ei.