Un fost oficial chinez, care l-a criticat pe Bo Xilai, a fost eliberat

Bo Xilai
Bo Xilai (Feng Li / Getty Images)

Un fost oficial chinez închis pentru criticarea în public a regimului chinez şi a membrului demis al Biroului Politic, Bo Xilai, a fost eliberat dintr-un lagăr de muncă, iar acum insistă să dea în judecată un comitet local ce a fost responsabil de "reeducarea" sa.

Ren Jianyu, fost funcţionar într-o localitate ce aparţine de uriaşa metropolă Chongqing, a fost eliberat la începutul acestei săptămâni, după ce a fost condamnat la muncă forţată într-un lagăr de muncă pentru mai mult de un an, fără a fi judecat vreodată, potrivit ziarului oficial China. El a fost acuzat de "incitare la subminarea puterii de stat" şi "atacarea" guvernului prin scrierea şi repostarea a peste 100 de comentarii pe site-ul de microblogging Sina Weibo, în conformitate cu Southern Metropolis Weekly.

Concret, Ren a atacat campania neo-maoistă Cântece comuniste şi cultul personalităţii fostului şef din Chongqing, Bo Xilai, când acesta se afla încă la putere. Bo a fost demis la începutul acestui an pentru acuzaţii de nepotism, corupţie şi abuz de putere.

Ren a descris Partidul Comunist Chinez drept o "dictatură" şi a postat comentarii care spuneau "Jos cu Partidul Comunist Chinez", potrivit Reuters.

În timpul unei audieri din octombrie, Ren a purtat un tricou pe care scria "Dă-mi libertatea sau dă-mi moartea." Procurorul a afirmat că tricoul reprezintă o dovadă împotriva lui Ren. Prietena lui a cumpărat tricoul de pe Internet, pentru ca el să-l poată purta la proces.

Recursul lui Ren împotriva comitetului de reeducare prin muncă din Chongqing, în cadrul căruia a arătat că nu a încălcat nicio lege, a fost respins de o instanţă din Chongqing, conform avocatului său.

Yang Junxiang, un purtător de cuvânt al instanţei din Chongqing, a declarat pentru cotidianul China că procesul lui Ren a fost respins deoarece a depăşit termenul pentru intentarea unui proces împotriva unei decizii administrative.

Vorbind cu reporterii, Ren a afirmat: "Mi-e greu să mă calmez şi sunt destul de dezamăgit" de rezultatul procedurii judiciare, în conformitate cu săptămânalul Metropola de Sud. "Rezultatul hotărârii este aproape acelaşi cu decizia anterioară [a comitetului de reeducare prin muncă din Chongqing]."

Ren a relatat că în timp ce s-a aflat în lagărul de muncă, a pierdut peste 30 kg.

Oficialii din lagăr i-au spus că dacă va cânta aşa-numitele "cântece comuniste" promovate de Bo Xilai, atunci pedeapsa îi va fi schimbată. Dar el a refuzat, potrivit ziarului Ştiri din Beijing.

"Acum îmi dau seama cu adevărat de semnificaţia interioară a aspectului 'fără libertate aş prefera să mor' din sistemul chinez de lagăre de muncă", a spus el, adăugând că acesta este "prea arbitrar şi că oricine ar putea fi pus în pericol într-un asemenea sistem", în conformitate cu portalul de ştiri Sina.

Dar într-o discuţie cu utilizatorii chinezi de Sina Weibo, Ren a declarat că speră că "stăruinţa şi eforturile sale vor schimba sistemul lagărelor de muncă, chiar dacă numai un pic".

Cazul lui Ren a aprins o adevărată dezbatere privind legitimitatea sistemului de reeducare prin muncă controlat de Partidul Comunist Chinez. Sistemul permite darea unor sentinţe de muncă forţată fără a exista vreun proces şi fără să existe vreun minim control din partea vreunei autorităţi superioare. Unii oameni au fost condamnaţi la un an de muncă forţată pentru postarea online a unor observaţii de o propoziţie. În 2008, două bunici din Beijing, ambele având în jur de 70 ani, au petrecut aproape un an într-un lagăr de muncă după depunerea unei cereri de protest.