Un fost poliţist rus este judecat pentru uciderea unei jurnaliste

Dmitri Pavliuchenkov, fost ofiţer de poliţie acuzat de omorârea ziaristei Anna Politkovskaia, într-un tribunal din Moscova 12 decembrie 2012
Dmitri Pavliuchenkov, fost ofiţer de poliţie acuzat de omorârea ziaristei Anna Politkovskaia, într-un tribunal din Moscova 12 decembrie 2012 (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Procesul unui fost ofiţer rus de poliţie a început miercuri, în baza acuzaţiilor de implicare în asasinarea în 2006 a jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, care a fost critică la adresa guvernului, potrivit unui raport VOA.

Dmitri Pavlyuchenkov a fost acuzat că ar fi făcut parte din gruparea criminală care a împuşcat-o pe Politkovskaia în clădirea în care îşi avea apartamentul. Procurorii au cerut o sentinţă de 12 ani de închisoare pentru Pavlyuchenkov. Cinci alte suspecţi în acest caz vor fi judecaţi separat.

Anchetatorii nu au fost în măsură să stabilească cine a ordonat crima. Pavlyuchenkov a ajuns la o înţelegere cu anchetatorii, mărturisindu-şi vina şi oferind informaţii despre alţi suspecţi în schimbul unui proces cu uşile închise şi a reducerii sentinţei.

Fiul lui Politkovskaia, Ilya Politkovsky, a criticat înţelegerea, spunând că ea nu va ajuta la aflarea celui care a comandat crima. Politkovsky crede că Pavlyuchenkov ştie mult mai multe decât le-a spus anchetatorilor, chiar şi numele persoanei care a ordonat crima.

Politkovskaia a fost reporter pentru ziarul de opoziţie Novaya Gazeta. Ea a fost un critic vehement al Kremlinului, în special în relatările ei cu privire la politicile guvernamentale din regiune Cecenia.