Un francez bolnav de scleroză în plăci este prima persoană cu handicap care a sărit cu paraşuta pe Everest

(Paula Bronstein / Getty Images)

Un francez bolnav de scleroză în plăci este de duminică prima persoană cu handicap care a sărit cu paraşuta pe muntele Everest, lansându-se de la 10.000 m înălţime şi aterizând fără probleme pe cel mai înalt punct de pe Pământ.

"Sunt foarte fericit. Epuizat, dar fericit", a spus Marc Kopp, de 55 de ani, din spitalul din Kathmandu, unde a fost dus ca măsură de precauţie după salt, pentru a vedea dacă este rănit.

Marc Kopp din Longwy (Lorena, estul Franţei) are de peste zece ani scleroză în plăci, boală degenerativă a sistemului nervos care slăbeşte capacitatea creierului de comunicare cu corpul, scrie lepoint.fr. El a sărit duminică alături de un prieten, Mario Gervasi, paraşutist de sport extrem. Echipaţi cu costume create pentru acest eveniment şi cu măşti de oxigen, cei doi au sărit din elicopter de la 10.000 m înălţime, în cădere liberă pe primii 1.000 m, apoi cu paraşuta deschisă 4.500 m, aterizând pe o platformă special amenajată şi pregătită la 4.500 m altitudine.

"Sper ca acţiunea mea să îi inspire şi pe alţii care suferă de această boală. Sper să fie mulţi care să sară ca mine", a declarat el pentru AFP. Marc Kopp a recunoscut totuşi că pregătirea săriturii a fost "extrem de dureroasă". În mod normal foloseşte un scaun cu rotile, însă heliportul de unde a plecat nu este accesibil cu maşina, aşa încât a trebuit să meargă câteva ore pe zi pe cal, câteva zile, lucru care a fost foarte greu, a spus el.

Medicii de la spitalul din Kathmandu, unde a fost transportat după săritură, i-au recomandat 24 de ore de odihnă.

Marc Kopp a simţit primele simptome ale bolii - probleme de vedere şi apoi dificultăţi musculare - acum 13 ani. Cu timpul nu şi-a mai putut mişca piciorul drept, apoi braţul şi în cele din urmă i-a paralizat întreaga parte dreaptă. Pasionat de echitaţie, a trebuit să renunţe la orice activitate fizică, prea dureroasă pentru el. În luna iulie s-a întâlnit cu Mario Gervasi, venit în Lorena să sară cu paraşuta. Gervasi, care sărise deja la Polul Nord şi Polul Sud şi aterizase pe Everest, pregătea atunci un nou salt în Nepal şi i-a propus lui Kopp să îl însoţească. Kopp a acceptat şi acum se poate mândri cu saltul de duminică pe Everest, încheie lepoint.fr.