Un fulger loveşte o rachetă rusească în timpul lansării

Un fulger a lovit o rachetă purtătoare tip Soyuz-2.1b a unui satelit de navigaţie Glonass-M, în timpul lansării de pe Cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei.
Fulger
Fulger (screenshot tramite video Twitter)

Când vehiculul a ajuns deasupra platformei de lansare a fost lovit de un fulger. În pofida acestui fapt, tot echipamentul rachetei a continuat să funcţioneze în mod normal, iar satelitul a fost lansat pe orbită la termenul stabilit, a declarat şeful Cosmodromului Pleseţk, generalul-maior Nikolai Nesteciuk, citat de TASS.

Utilizatorul Twitter @Rogozin a postat pe contul său imagini cu momentul impactului fulgerului asupra rachetei.

Incidentul nu a afectat funcţionarea sistemelor, deoarece navele Soyuz sunt echipate cu un mecanism de protecţie împotriva unor astfel de fenomene, a declarat o sursă din industria spaţială rusă.

Racheta purtătoare tip Soyuz-2.1b, cu un satelit de navigaţie Glonass-M, a plecat de pe Cosmodromul Pleseţk în data de 27 mai, la 09:23, ora Moscovei. Racheta a lansat cu succes pe orbită satelitul de navigaţie Glonass-M, la timpul stabilit.

Nu este pentru prima dată când a avut loc un astfel de eveniment. În 1969, un fulger a lovit o rachetă Saturn V de două ori în timpul lansării misiunii NASA Apollo 12 către Lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură