Un judecător se opune unei legi care limita accesul femeilor la avort în Texas

Războaiele avortului din SUA au luat o nouă întorsătură după ce un judecător districtual din Texas a anulat o secţiune importantă a unei noi legi extrem de controversate - adoptată la începutul acestui an de legislativul controlat de republicani al statului Texas - care ameninţa să reducă drastic accesul femeilor din acest stat la medicii care pot efectua avorturi, relatează The Independent.

Noua lege, care ar obliga medicii din clinicile care efectuează avorturi să obţină dreptul de face aceste intervenţii într-un spital important situat la maximum 49 de kilometri distanţă, ar fi trebuit să intre în vigoare marţi. Cu toate acestea, prin hotărârea judecătorească de luni seara, judecătorul Lee Yeakel a declarat că reglementările încalcă dreptul medicilor care efectuează avorturi să facă ceea ce cred că este cel mai bine pentru pacienţii lor şi limitează în mod nejustificat accesul femeilor la clinicile care efectuează avorturi în Texas.

În condiţiile în care cazul a fost deja atacat de procurorul general al statului la Fifth Circuit Court of Appeals (o curte federală de apel din SUA, la care ajung apelurile de la nouă curţi districtuale, n.red.) din New Orleans, cunoscută pentru înclinaţiile sale extrem de conservatoare, se pare că procesul va ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă a Statelor Unite şi, astfel, va deveni un punct important pe agenda luptei între susţinătorii şi opozanţii dreptului femeilor la avort în SUA.

Legea a fost aprobată de legislativul din Texas, după o dezbatere aprinsă la începutul acestui an.

Hotărârea judecătorească de luni a reprezentat o victorie, cel puţin pentru moment, pentru Planned Parenthood Federation of America (PPFA), organizaţia care a intentat procesul, motivând că prevederile ce obligă medicii să obţină dreptul de a folosi echipamentele unui spital ar avea ca efect închiderea a circa o treime dintre clinicile care efectuează avorturi în Texas.

De cealaltă parte, statul susţine că legea a avut drept scop protejarea femeilor, pentru a garanta faptul că, în caz că se întâmplă ceva la clinica la care s-au internat pentru avort, medicii le-ar putea transfera rapid la un spital din apropiere Acest lucru le-ar determina pe femei să opteze de la bun început pentru spital, care va condiţiona accesul în spital pentru medicii care fac avort. Cu toate acestea, guvernatorul statului Texas, Rick Perry, a menţionat că decizia nu va împiedica 'eforturile continue (ale statului) de a proteja viaţa', implicând astfel foarte clar că legea este mai puţin preocupată de starea de sănătate a femeilor care doresc să efectueze avorturi, cât de capacitatea lor de a face acest lucru de la început.

O lege similară adoptată de majoritatea republicană din statul Mississippi a rămas în suspensie după ce un judecător districtual din statul respectiv a emis un ordin care oprea legea să intre în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe