Un "mesaj în Codul Morse" pe Marte?

Imagini ale "mesajului în Morse"
Imagini ale "mesajului în Morse" (NASA/UNIVERSIDAD DE ARIZONA)

La 8 iulie 2016 NASA (National Aeronautics and Space Administration) a emis o declaraţie în cadrul căreia a prezentat o imagine, din 8 februarie 2016, în care se puteau observa diferite simboluri în dunele de pe Marte. Dunele planetei roşii apăreau presărate cu puncte şi linii asemănătoare unui mesaj în Codul Morse.

Conform BBC, "mesajul în Morse", descifrat de omul de ştiinţă Veronica Bray, s-ar citi astfel: "NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!". Sensul frazei nu este foarte clar.

(NASA / JPL / University of Arizona)

Această poveste, demnă de cele mai bune scenarii de la Hollywood, nu este în realitate decât produsul climei predominante de pe planeta roşie, potrivit celor declarate de agenţia spaţială într-un comunicat. NASA împreună cu Universitatea din Arizona fotografiază planeta Marte de mult timp prin HiRISE (High Resolution Science Experiment, acronimul în limba engleză) de pe nava spaţială MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), gestionată de către universitate. Cu această misiune, NASA speră să adune mai multe informaţii despre planetă şi să descifreze capriciile vântului prezent acolo.

Aspecte care trebuie rezolvate

Astfel, conform comunicatului „o depresiune circulară (probabil un crater vechi) a limitat cantitatea de nisip disponibilă pentru formarea dunelor şi a influenţat vânturile locale. Ca urmare, dunele au format diferite puncte şi linii”. Mister rezolvat, simbolurile s-au format prin procese naturale.

În ciuda acestor informaţii, există într-adevăr mai multe aspecte care nu sunt pe deplin clare oamenilor de ştiinţă americani. Ei pretind că formarea liniilor este de înţeles, dat fiind faptul că vânturi bidirecţionale paralele cu dunele ajung să creeze aceste formaţiuni rectilinii. În schimb, formarea de puncte nu este foarte clară, de aceea camera HiRISE continuă să funcţioneze la capacitate maximă pentru a clarifica acest fenomen natural care se produce atunci când este întreruptă crearea de formaţiuni liniare.

Cu toate că ar putea fi descoperirea cea mai importantă din istoria omenirii, adevărul este că, posibilitatea ca un grup de străini să încerce să trimită un mesaj este practic nulă, deocamdată.