Un mod corect de gândire - cheia spre sănătate

Până la şase ani, copilul absoarbe asemenea unui burete toate informaţiile pe care i le furnizează familia şi societatea, iar ulterior le aplică în viaţa sa conştientă.
Până la şase ani, copilul absoarbe asemenea unui burete toate informaţiile pe care i le furnizează familia şi societatea, iar ulterior le aplică în viaţa sa conştientă. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

De ce depinde sănătatea noastră, în primul rând? Este un aspect care preocupă minţile umane încă din timpuri străvechi. Desigur, genetica, stilul de viaţă şi dieta joacă un rol important. Fiecare om îşi construieşte propriul stil de viaţă pe baza convingerii că una dintre aceste componente joacă un rol cheie. Dar se pare că există un alt jucător pe această arenă, unul căruia nu i se acordă atenţia bine meritată. Este vorba despre conştiinţa noastră. Dacă cineva doreşte să devină sănătos, trebuie să urmeze calea unei gândiri corecte.

Oamenii care sunt convinşi de prioritatea geneticii, cel mai probabil, nu vor depune prea multe eforturi pentru a se schimba. Potrivit acestora, toate sunt determinate de gene.

Alţii vor spune că pentru a ne menţine sănătoşi, trebuie să ne îngrijim bine corpul, să evităm obiceiurile proaste şi să facem sport.

O altă bună parte va susţine că o nutriţie corectă ne formează o constituţie puternică a organismului nostru. Cu siguranţă aşa este. Dar cum rămâne cu mintea?

Bruce Lipton consideră că 98% din toate bolile apar din cauza unor factori externi, în timp ce doar 2% sunt legate de genetica noastră. Bruce Lipton a activat o perioadă de timp la Universitatea Stanford, studiind celule stem şi, în final, a ajuns la o descoperire personală impresionantă: genomul uman are o acţiune foarte redusă asupra sănătăţii noastre. Atunci care este aspectul ce implică un efect determinant?

Într-un interviu acordat canalului de televiziune greenmed, specialistul a relatat în detaliu despre cercetările sale în domeniul vizat. Potrivit lui, celulele stem genetic identice se comportă diferit, atunci când se află în diverse medii nutritive. Unele se dezvoltă în celule osoase şi altele - în muşchi. Toate depind de mediul chimic concret şi nu de codul genetic.

În aceste circumstanţe, savantul s-a întrebat ce legătură au procesele respective cu corpul uman şi cu cele 50 de trilioane de celule ale sale? De ce depinde mediul chimic înconjurător al celulelor noastre? Oare nu de semnalele pe care le trimite creierul? Evident, creierul – este stăpânul corpului. Bruce Lipton a constatat că anume intenţia mentală creează mediul chimic pentru celulele noastre. Gândurile provoacă reacţii în lanţ în interiorul organismului. O gândire pozitivă ajută la crearea unui mediu chimic favorabil şi la favorizarea unor procese chimice armonioase. Şi, dimpotrivă o intenţie mentală negativă (stres, frică, ură) implică un transfer de mesaje ce determină instalarea dizarmoniei şi a bolilor.

Este o problemă foarte serioasă, deoarece majoritatea gândurilor noastre sunt formate la nivel inconştient, încă din copilărie. Până la şase ani, copilul absoarbe asemenea unui burete toate informaţiile pe care i le furnizează familia şi societatea, iar ulterior le aplică în viaţa sa conştientă.

Din păcate, majoritatea oamenilor de azi acceptă orbeşte idealurile societăţii moderne. Orientarea consumeristă conduce la formarea unei mentalităţi negative. Totuşi, dacă o persoană doreşte să fie sănătoasă, trebuie să urmeze calea unei gândiri drepte. Doar atunci celulele se vor dezvolta optimal şi îşi vor efectua munca cum trebuie. Iar, în consecinţă, corpul îşi va redobândi sănătatea mult râvnită.