Un nou demers în Parlament: Pedepsele pentru corupţie pe perioada stării de urgenţă s-ar putea majora

Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Deputatul USR Silviu Dehelean a depus, joi, un proiect de lege care aspreşte pedepsele pentru faptele de corupţie comise pe perioada stării de urgenţă decretate ca urmare a epidemiei de COVID-19.

Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijenţă în serviciu, uzurparea funcţiei, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri şi pentru infracţiunile săvârşite cu intenţie prevăzute de legea 78/2000.

Silviu Dehelean consideră că în situaţii excepţionale se impun măsuri excepţionale, nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru funcţionari statului care profită de flexibilitatea regulilor şi fură din banii puţini ai statului, destinaţi măsurilor de oprire a răspândirii virusului şi tratării celor infectaţi.

Astfel, deputatul USR completează legea pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi consideră că situaţia de criză reprezintă o circumstanţă agravantă pentru actele de corupţie.

"Climatul de incertitudine şi dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilenţa cetăţenilor să scadă şi să crească riscul ca unii actori cu funcţii de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepţional. Garanţiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situaţia ca unele persoane care săvârşesc fapte penale de corupţie sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale deşi faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potenţial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgenţă", a declarat Silviu Dehelean.

Deputatul USR cere adoptarea de urgenţă a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate şi în plenul celor două camere ale Parlamentului.