Un nou document privitor la transplanturile de organe publicat de Ministerul chinez al Sănătăţii

Doctori chinezi în timpul unei operaţii în China în 2007.
Doctori chinezi în timpul unei operaţii în China în 2007. (China Photos / Getty Images)

Pe măsura intensificării presiunii internaţionale, o nouă directivă emisă de regimul chinez asupra transplanturilor de organe evidenţiază neliniştea tot mai mare în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) în legătură cu atenţia care este acordată abuzurilor susţinute de stat în domeniul transplanturilor de organe precum şi, posibil, dorinţa de a evita răspunderea penală.

Noul program ce urmează să fie încercat se numeşte Managementul pentru Achiziţionarea şi Alocarea de Organe şi va fi administrat sub Ministerul Sănătăţii. Aceasta înseamnă că atunci când un spital care poate realiza transplanturi de organe primeşte un organ, sistemul naţional de alocare şi distribuire va lua decizia finală asupra persoanei care va primi organul, asigurându-se ca pacienţii cu cea mai urgentă nevoie sunt trataţi prima dată. Ştirile privind directiva PCC au fost raportate intensiv de mass media chineză în 10 octombrie.

Documentul este publicat în mijlocul unor temeri tot mai mari în sânul comunităţii internaţionale cu privire la recoltarea pe viu de organe ce are loc în China, caz în care complexele militaro-medicale vizează prizonieri ai conştiinţei pentru executare şi extragere de organe. Comentariile pe microblogurile din China arată că cetăţenii chinezi devin tot mai conştienţi de aceste abuzuri.

“Acest lucru este ca şi o recunoaştere a transplanturilor necontrolate de organe în China”, a comentat Wen Zhao, un analist politic din Canada care lucrează cu postul de televiziune New Tang Dynasty. “Expunerea recoltării de organe a plasat mare presiune asupra PCC”, a declarat el.

În discutarea şi distribuirea ştirilor, comentariile utilizatorilor chinezi de Internet lasă să se înţeleagă că există o îngrijorare tot mai mare în privinţa recoltării în masă de organe de la prizonieri ai conştiinţei.

“În 12 septembrie, a avut loc o audiere congresională la Capitoliu în Washington asupra recoltării de organe din China”, scria într-un post răspândit mult pe Weibo. “În 19 septembrie, documentarul Free China a fost prezentat la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, cerând naţiunilor să îşi exprime îngrijorările cu privire la recoltarea de organe din China. În 4 octombrie, 106 congressmani au semnat o scrisoare prin care cer secretarului de stat american să publice orice informaţie deţinută în privinţa abuzurilor în transplanturile din China.”

Postul a continuat: “Acum, în acest moment, a fost introdus programul ‘Managementul pentru Achiziţionarea şi Alocarea de Organe în China.”

“Nu este ‘decât’ o simplă coincidenţă”, scria în mod sarcastic un utilizator de Internet.

“Felicitări pentru crearea celui mai mare sistem legal al lumii pentru comercializarea organelor”, a comentat un al utilizator.

“S-a spus că rata succesului transplantării de organe în China este cea mai ridicată din lume. Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu s-a obosit niciodată să se laude cu acest lucru. Este complet împotriva comportamentului lor obişnuit. De ce”, a întrebat un utilizator din Beijing.

Răspunsul a sosit în scurt timp de la un alt utilizator: “Datorită adevărului sângeros ascuns.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe