Un nou pas spre îngenuncherea democraţiei: "Fantoma Albă" vrea să închidă presa în ţarc la proteste

La protestul din 10 august, colonelul Cătălin Paraschiv, "fantoma albă" cum i s-a spus, a prins de mână un jurnalist, i-a smuls telefonul cu care filma şi l-a dat pe mâinile jandarmilor care l-au bătut. Acum Paraschiv are planuri şi mai mari pentru presă.
Colonelul Cătălin Paraschiv
Colonelul Cătălin Paraschiv (Nick Stavre)

Dacă liderii coaliţiei la putere şi MAI nu au reuşit să prezinte spulberarea violentă a mitingului diasporei din 10 august drept o intervenţie justificată şi chiar salutară a Jandarmeriei, acest lucru se datorează în bună măsură şi presei, jurnaliştilor care au filmat scene de violenţă, jandarmi cu numerele de pe căşti acoperite, oameni răniţi etc. Probabil că acest lucru n-a fost deloc pe placul jandarmeriei, pentru că, nu o dată, în fatidica seară/noapte de 10 august, reporterii au fost îmbrânciţi, agresaţi verbal, împinşi sau chiar loviţi (cazul jurnalistului Hotnews, a cameramanului televiziunii publice austrice).

Că jurnaliştii "zburând" liberi la proteste şi filmând ce le trece lor prin cap nu le plac şefilor din Jandarmerie rezultă şi din celebrul interviul luat de Alexandru Căutiş "fantomei albe", respectiv colonelului Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie, bărbatul în alb despre care presa a scris la un moment dat că a coordonat represiunea din Piaţa Victoriei. Potrivit lui Paraschiv, n-ar fi rău dacă jurnaliştii ar sta închişi în ţarcuri.

"Cea cu presa, din punctul meu de vedere putem merge pe două variante. Deci una un spaţiu special delimitat pentru presă, unde vrea, de comun acord ales, care să fie delimitat foarte bine, să se pună elemente de dispozitiv care să poată proteja la o adică şi presa, pentru că să fim serioşi, o anumită presă are „duşmani” sau mă rog, unii care .. Deci un spaţiu astfel delimitat pentru că în ziua de azi, cu camerele pe care le are presa, nu cred că trebuie să alerge cineva după mine cu microfonul să mi-l pună în gură când poate să facă un zoom şi să-mi apropie toată piaţa. Asta ar fi prima variantă. În străinătate, din ce ştiu eu, sunt spaţii delimitate. Nu e problema mea, până la urmă", a declarat Paraschiv.

Cât despre faptul că jurnalistul de la Hotnews a fost agresat în condiţiile în care era cu mâinile deasupra capului şi îşi arăta legitimaţia de presă, Paraschiv, cel care l-a tras pe jurnalist în mijlocul forţelor de ordine, a susţinut că presa ar trebui să aibă legitimaţii standard pe care să le primească de la Jandarmerie la un astfel de miting căci nimeni nu garantează că cei din "galeriile de fotbal" nu vin cu legitimaţii false de presă la gât.

Referitor la faptul că jurnaliştii ar trebui să poată filma orice în virtutea libertăţii de exprimare însă jandarmii brigăzii speciale vin la ei şi le cer să plece, Fantoma albă a ţinut să spună că lui nu i se pare normal ca ziarisul să îi pună microfonul la gură sau camera când el face o încătuşare.

"Ştiţi bine că sunt cerinţe internaţionale care protejează ziariştii şi meseria de ziarist. Acum dacă facem o strictă delimitare că eu sunt în desfăşurarea unei activităţi operative şi ziaristul vine şi îmi pune microfonul sau cameră când eu trag cu arma sau eu fac o încătuşare, nu mi se pare normal nici aşa. Haideţi să stabilim o anumită zonă sau o anumită limită de unde se poate filma", a declarat Paraschiv.

Reamintim în context că pe 10 august represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violentă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Multe abuzuri au fost înregistrate video de presă şi jurnalişti.