"Un nou sistem" - În interiorul Summitului de la Davos 2023

Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center
Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center (Youtube - captură ecran)

Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial a început. Politicieni, giganţi corporatişti, "filantropi" şi tot felul de monstruozităţi de elită se adună pentru un weekend în care îşi spun unii altora cât de deştepţi sunt şi înrăutăţesc în general situaţia în lume.

Dar ce este pe lista din acest an?

Ei bine, iată care sunt cele cinci subiecte principale de discuţie, potrivit site-ului WEF:

Vedeţi dacă puteţi observa un tipar:

1. Abordarea crizelor energetice şi alimentare actuale în contextul unui nou sistem pentru energie, climă şi natură.

2. Abordarea actualei economii cu inflaţie ridicată, creştere economică scăzută şi datorii mari în contextul unui nou sistem pentru investiţii, comerţ şi infrastructură.

3. Abordarea problemelor actuale din industrie în contextul unui nou sistem de valorificare a tehnologiilor de frontieră pentru inovare şi rezilienţă în sectorul privat.

4. Abordarea vulnerabilităţilor sociale actuale în contextul unui nou sistem pentru muncă, competenţe şi îngrijire.

5. Abordarea riscurilor geopolitice actuale în contextul unui nou sistem pentru dialog şi cooperare într-o lume multipolară.

Acum, nimic din toate astea nu este nou. Un "nou sistem" pentru energie este un "green new deal", un "nou sistem" pentru cooperare internaţională este un anumit tip de guvernanţă globală, iar un "nou sistem" pentru investiţii şi comerţ acoperă o mulţime de subiecte, inclusiv moneda digitală.

După cum am spus, nimic nou, dar este întotdeauna revigorant să o vezi tipărită, fără niciun efort de a o ascunde.

Este, de asemenea, interesant faptul că ei nu folosesc expresiile - "noua normalitate", "marea resetare" sau "a reconstrui mai bine" nicăieri pe pagină, în ciuda faptului că este evident că despre asta vorbesc.

O mică victorie pentru presa alternativă, care a sensibilizat suficient de mult, astfel încât aceste fraze să fie acum considerate prea contaminate pentru a fi folosite.

De fapt, frăţia WEF este în mod clar îngrijorată de pierderea controlului asupra naraţiunii, după cum subliniază acest articol de acum câteva zile:

"Cei mai mari rezolvatori de probleme din lume trebuie să elaboreze naraţiuni mai bune"

Se argumentează:

"Oamenii sunt mai convinşi de informaţiile prezentate în cadrul unei naraţiuni, deoarece o naraţiune bună ajută la facilitarea procesării informaţiilor. Cei care încearcă să rezolve cele mai presante provocări ale lumii trebuie să ţină cont de acest lucru".

Întregul articol este, în esenţă, un mod de a spune în cuvinte multe "trebuie să spunem minciuni mai bune".

"Trebuie să-i numim pe adevăraţii antagonişti: politicieni iresponsabili, oameni de ştiinţă cumpăraţi şi unele companii care nu reuşesc să se ridice la înălţimea necesităţilor tranziţiei către un mediu Net-Zero.

De asemenea, trebuie să încetăm să pretindem că există o dezbatere asupra faptelor legate de schimbările climatice. Un echilibru fals este un fenomen care apare atunci când o organizaţie de ştiri sau un alt mijloc de comunicare prezintă o problemă ca fiind subiectul unei dezbateri, chiar şi atunci când nu există o dezbatere reală sau un dezacord între experţii în domeniu".

Autorul vorbeşte despre schimbările climatice, dar punctele sale despre transferul vinei şi închiderea dezbaterii se aplică în general.

Aşteptaţi-vă la o schimbare a "răufăcătorilor" narativi în acest an, precum şi la un accent sporit pe pozitivitate şi "unitate". Unitatea înseamnă, probabil, încercarea de a atrage înapoi unele dintre elementele marginale-mainstream împinse şi mai mult spre alternativă de către naraţiunea Covid (aşa cum au făcut cu Ucraina).

În altă parte - şi într-o notă similară - este probabil să se vorbească despre cenzură - sau, scuze, despre "combaterea dezinformării" - aşa cum se discută în acest articol al WEF de acum şase zile, cu titlul - "Cenzura":

"Siguranţa digitală: Aplicarea drepturilor omului în lumea digitală"

Articolul detaliază "provocările" cu care se confruntă "Coaliţia globală pentru siguranţă digitală" a WEF în eforturile sale de a aborda chestiunea [...] "abuzurilor şi exploatării sexuale a copiilor, terorismului şi discursului instigator la ură, dezinformării şi conţinutului legat de autovătămare şi sinucidere".

Observaţi cum "discursul instigator la ură" şi "dezinformarea" sunt aruncate alături de infracţiunile reale? Ca să citez Sesame Street, "unul dintre aceste lucruri nu este ca celălalt". Dar asta nu este o surpriză în epoca "legală, dar dăunătoare".

Să fie clar, acestor oameni nu le pasă de niciunul dintre aceste lucruri. Deloc.

Afacerile lor exploatează copiii, agenţiile lor de stat finanţează terorismul, iar mass-media lor împrăştie dezinformări cu 50 de cuvinte pe minut.

Lor le pasă doar de control. În acest caz, asta înseamnă controlul internetului - mai exact, controlul a ceea ce ai voie să spui şi să auzi pe internet.

Un alt potenţial subiect de discuţie, evidenţiat în câteva locuri, va fi un impuls pentru mai multe acţiuni directe. Ceea ce ei par să numească "soluţii tangibile".

Şeful Amnesty International - care va fi prezent - a cerut participanţilor la Davos să se concentreze asupra următoarelor aspecte:

"soluţii tangibile despre care ştim deja că funcţionează, mai degrabă decât să optăm pentru protejarea cu orice preţ a sistemului economic global existent".

Subliniind că "acum este momentul să acţionăm", nu să facem "gesturi goale", şi reluând în acelaşi timp mesajul "noului sistem".

Linia "soluţii tangibile" este repetată în articolul "naraţiuni" menţionat mai devreme, de către gigantul de consultanţă financiară Mercer pe pagina sa despre Davos, un "panel de experţi" al WEF şi de către Forbes în articolul său despre tinerii lideri de la Davos.

Desigur, "gândirea bazată pe soluţii" este un discurs corporatist de zeci de ani, iar "acum este momentul să acţionăm" este un clişeu care circulă la fiecare întâlnire, summit sau conferinţă.

Nimeni în istorie nu a spus vreodată "acum nu este timpul pentru acţiune, acum este timpul pentru gesturi".

Aşadar, desigur, ar putea fi vorba de cuvinte goale menite să-i facă pe vorbitori (şi întâlnirea lor) să se simtă importanţi.

Dar ar putea fi altceva, poate un semn că etapa de propagandă a "marii resetări" s-a încheiat, iar acum trecem la următoarea etapă. Semn că ne îndepărtăm de manipularea pasivă şi de mecanismele de control bazate pe psihologie şi ne îndreptăm spre o aplicare mai directă.

Cred că va trebui să aşteptăm şi să vedem.

În orice caz, puteţi defini în linii mari agenda de la Davos ca fiind patru teme principale:

- "Un nou sistem": Reformarea sistemelor globale de politică şi finanţe

- "Controlul naraţiunii": Spunerea unor minciuni mai credibile şi limitarea dezbaterii publice

- "Combaterea dezinformării": Cenzura, în special a internetului

- "Soluţii tangibile": Luarea de măsuri mai directe prin aplicarea legii şi prin politici.

Punctele de discuţie de la Davos se pare că vor fi o retrospectivă axată pe ceea ce pot învăţa din deficienţele naraţiunii lor despre "pandemie".

Un ultim gând, o poveste (neconfirmată) care circulă este atât amuzantă, cât şi revelatoare... dacă este adevărată: Aparent, participanţii la DAVOS caută în mod intenţionat piloţi nevaccinaţi. Faceţi cu asta ce vreţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii