Un nou tratament pentru psoriazis

Un nou tratament pentru tratarea plăcii psoriazice a fost lansat, miercuri, în România.

Humira (adalimumab) este recomandat pentru tratamentul plăcii psoriazice, moderată până la severă. Medicamentul este primul anticorp monoclonal 100% uman, pentru tratamentul psoriazisului, care se poate auto-injecta.

Psoriazis este o boală autoimună cronică, necontagioasă, care provoacă autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afecţiuni sunt leziunile roşiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite plăci, care se pot rupe şi pot sângera, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Comisiei de Dermatologie din Ministerul Sănătăţii.

El a explicat că boala înseamnă mai mult decât nişte leziuni cutanate dureroase, sugerându-se şi o asociere cu alte stări patologice, inclusiv cu artrita psoriazică. Pacienţii pot suferi şi de depresie, izolare socială şi au o proastă imagine de sine.

Un procent de 3% din populaţia globului este afectată de această boală, în România procentul fiind între 2% şi 3% din populaţie, adică 700 - 800 de mii de persoane, a subliniat prof. dr. Giurcăneanu. Acesta a evidenţiat faptul că psoriazisul poate conduce la infarct de miocard, accident vascular cerebral, artropatii, obezitate, afectare oculară şi psihică.

Între cauzele citate de specialist, pe primul loc se află componenta genetică, dar şi stresul, infecţii, medicamente (mai ales betablocanţii, indometacinul, cortizonul).

Psoriazisul nu se vindecă, se ameliorează, curele heliomarine sunt benefice.

"Psoriazis nu este doar o boală a pielii, este o afecţiune sistemică, autoimună, care, în formele mai severe de manifestare, poate necesita tratament sistemic", a afirmat prof. Jean-Hilaire Saurat, şeful clinicii de dermatologie al Universităţii din Geneva, Elveţia.

"Pacienţii trataţi cu Humira au beneficiat de o dispariţie rapidă şi semnificativă a leziunilor cutanate, stare menţinută timp de până la un an", a spus Eugene Sun, vice preşedinte al Global Pharmaceutical Clinical Development Abbott.

"Această indicaţie a Humira îi demonstrează versatilitatea în tratarea eficientă a mai multor afecţiuni autoimune, de la poliartrită reumatoidă la boală Crohn şi acum la psoriazis", a adăugat acesta.

Cele mai frecvente reacţii adverse ale medicamentului raportate în studiile în psoriazis au fost: rinofaringita (inflamarea mucoasei nazale şi a faringelui), infecţii de tract respirator superior şi cefalee.

Psoriazis afectează aproximativ 125 milioane de oameni din întreaga lume. Severitatea bolii variază de la o persoană la alta, aproximativ 25% dintre persoanele cu psoriazis aflându-se într-un stadiu moderat spre sever al afecţiunii.

Placa psoriazică se poate dezvolta oriunde pe piele, cel mai frecvent apărând în zona scalpului, a genunchilor, a coatelor şi a porţiunii inferioare a spatelui. Poate apărea chiar şi pe mâini sau pe picioare, precum şi la nivelul unghiilor degetelor de la mâini şi picioare. Deşi psoriazisul se manifestă la toate vârstele, apare cu preponderenţă la persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.