Un oficial de Securitate Publică s-a sinucis în sudul Chinei


Qi Xiaolin, şeful adjunct al Biroului de Securitate Publică din Guangzhou, s-a sinucis recent, potrivit rapoartelor oficiale de presă.
Qi Xiaolin, şeful adjunct al Biroului de Securitate Publică din Guangzhou, s-a sinucis recent, potrivit rapoartelor oficiale de presă. (Weibo.com)

Qi Xiaolin, secretarul adjunct al Partidului din cadrul Biroului Municipal de Securitate Publică din Guangzhou, capitala provinciei Guangdong din sud, s-a sinucis la 8 ianuarie, în jurul orei 18:00, potrivit rapoartelor mass-media de stat chineze.

Numele oficialului de 55 de ani a fost scos de pe lista liderilor afişată pe site-ul oficial al Biroul Municipal al Securităţii Publice din Guangzhou înainte ca ştirea să fie anunţată; acesta fusese iniţial clasat pe locul trei în această listă.

Biroul Municipal al Securităţii Publice din Guangzhou a susţinut că sinuciderea lui Qi a fost cauzată de depresie şi alte boli.

Moartea lui Qi este doar una dintr-un număr mare de sinucideri recente şi alte "morţi nenaturale" în rândul funcţionarilor din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), multe dintre care au fost explicate ca fiind un rezultat al depresiei, potrivit unui raport al Phoenix Weekly.

Sursele susţin că atunci când Wang Lijun, fostul şef al Poliţiei din megalopolisul Chongqing, a fugit la Consulatul SUA anul trecut, facţiunea condusă de fostul lider Jiang Zemin a fost aruncată în haos.

Zhou Yongkang a renunţat apoi zi după zi la puterea asupra Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), care controlează forţele de securitate, iar apoi la al XVIII-lea Congres al Partidului, în noiembrie, secretarul instituţiei nu mai era în organul de top al puterii din China, ci doar în Biroul Politic, care se află sub Comitetului Permanent. Aceste modificări au alarmat funcţionarii care se bazau pe CAPL ca sursă de venituri.

Este raportat că anxietatea s-a răspândit în întregul Birou de Securitate Publică, în sistemul de lagăre de muncă forţată, precum şi alte în părţi ale forţelor de securitate, deoarece cadrelor li s-a făcut frică să nu fie făcute ţapi ispăşitori pentru amplele încălcări ale drepturilor omului, încălcări supravegheate şi conduse de către CAPL în ultimul deceniu.

Presiunea asupra facţiunii lui Jiang a crescut după ce noul lider Xi Jinping a făcut o declaraţie, la o întâlnire politică din 4 decembrie, care s-a bucurat de sprijinul public: "O ţară condusă de lege ar trebui să fie în primul rând condusă de constituţie şi o guvernare legală ar trebui să se bazeze pe constituţie".

În plus, susţinători ai drepturilor omului din străinătate au solicitat ca aceia care au persecutat practica meditativă Falun Gong să fie aduşi în faţa justiţiei. Luna trecută, fostul lider Hu Jintao a vizitat personal Yancheng în provincia Jiangsu, potrivit relatărilor, pentru a investiga personal apelul a doi practicanţi Falun Gong, fii ai unui membru de partid, care au solicitat să l-i se ceară scuze şi să primească compensaţii pentru a că au fost deţinuţi şi torturaţi fără să fi avut parte de vreun proces legal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe