Un oficial senior acţionează împotriva propagandei partidului

Secretarul de partid al provinciei Guangdong, Wang Yang, cunoscut ca liberal în contextul comunist chinez.
Secretarul de partid al provinciei Guangdong, Wang Yang, cunoscut ca liberal în contextul comunist chinez. (Lintao Zhang / Getty Images)

Un înalt oficial al Partidului Comunist, care se consideră un reformist, a declarat într-un raport recent – numit raport de lucru – că poporul chinez nu ar trebui să mulţumească Partidului pentru fericirea lui. Discursul a fost plin de jargon de partid, dar acea remarcă a fost rapid preluată şi difuzată pe scară largă pe Internet, fiind primită cu aplauze de internauţi.

Wang Yang este secretarul de partid din provincia Guangdong şi este de aşteptat să primească un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), atunci când regimul va convoca cel de-al 18-lea Congres la sfârşitul acestui an (sau, eventual, la începutul anului viitor, potrivit unor rapoarte).

El este cunoscut ca un "liberal" în contextul comunist chinez şi s-a ciondănit deschis cu intransigentul neo-maoist Bo Xilai, care a fost făcut recent de ruşine şi demis din poziţiile deţinute în partid. Wang Yang susţine o politică publică orientată spre piaţă şi o mai mare libertate economică pentru China, deşi are de multe ori grijă să spună că China nu ar trebui să "imite" Vestul.

Într-o prezentare de pe 9 mai, la al 11-lea Congres Provincial al Partidului din Guangdong, Wang Yang a afirmat: "Trebuie să renunţăm la ideea greşită că fericirea poporului este o favoare acordată de partid şi de guvern."

Această afirmaţie este în contrast cu propaganda standard de partid, care descrie PCC ca binefăcătorul graţios al tuturor lucrurilor bune oferite poporului chinez.

Wang Yang a adăugat că "Căutarea fericirii este dreptul poporului" şi că rolul guvernului este de a oferi "maselor" (jargon de partid) libertatea de a "explora cu îndrăzneală drumul lor spre fericire."

Titlul ştirilor de pe portalurile web din China au fost că Wang Yang a susţinut că oamenii nu datorează Partidului Comunist fericirea lor.

Remarcile internauţilor au fost foarte aprobatoare. "Un oficial bun este greu de găsit. Oamenii din Guangdong sunt foarte norocoşi", a scris un internaut în secţiunea de comentarii a articolului postat pe Sohu.com, un portal web major. Un altul a scris: "Am vrut doar să spun că va susţin şi că vă sunt foarte recunoscător. Sper ca viaţa dvs să fie liniştită." Un altul a scris: "Aceste cuvinte vor intra în istorie."

În ceea ce priveşte mass-media de stat, a existat o limită în circulaţia ştirilor. Televiziunea de stat a raportat discursul lui Wang Yang, dar nu a menţionat observaţiile.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?