Un oraş tibetan antic a ars până la temelii

Oraşul Dukezong vechi de 1300, din regiunea Shangri-la, China.
Oraşul Dukezong vechi de 1300, din regiunea Shangri-la, China. (STR / AFP / Getty Images)

Oraşul turistic Dukezong, din regiunea Shangri-la, China, a fost cuprins de un incendiu ce a durat peste 10 ore. Flăcările au ars sutele de case până la temelii, în ciuda eforturilor susţinute ale pompierilor şi ale localnicilor de a stinge focul, notează dailymail.co.uk.

Din cauza străzilor înguste, echipajele de pompieri nu au putut ajunge în multe părţi ale oraşului. În locul unde pompierii nu au putut ajunge, sute de localnici dotaţi cu găleţi de apă au încercat ore în şir să stingă focul.

Oraşul era dotat cu un sistem de prevenire a incendiilor care a costat peste 1,3 milioane de dolari, însă acesta a fost scos din funcţiune la momentul tragediei, a transmis reprezentatul pompierilor. Sistemul din Dukezong a fost închis pentru a preveni crăparea ţevilor care ar fi putut îngheţa din cauza temperaturilor sub zero grade, reiese din informaţiile punblicate pe site-ul prefecturii Degen.

Cursa cu flăcările a durat mai bine de 10 ore, iar în ajutorul echipajelor de pompieri au venit aproximativ 2.000 de localnici. Mulţi dintre aceştia au evacuat ultimele bunuri pe care au putut să pună mâna înainte ca locuinţele să fie cuprinse de flăcări.

Focul a pornit din cauza unui accident într-o cameră de oaspeţi şi s-a răspândit rapid în toată zona, datorită vântului puternic, distrugând oraşul Dukezong în totalitate, informează rapoartele locale.

Oraşul era o zonă turistică foarte apreciată, veche de 1300 de ani, ce a fost denumită în 2001 Shangri-La, după ţinutul himalayan din romanul lui James Hilton ”Orizont Pierdut”, într-o încercare de a creştere numărul de vizitatori.

Zonă era cunoscută ca una din cele mai bine păstrate sanctuare Tibetane din lume pentru sălile sale de rugăciune cât şi pentru casele tradiţionale făcute în mare parte din lemn.