Un site finlandez prezintă multiplele efecte nocive ale fumatului

Ţigare
Ţigare (Bogdan Dumitrof)

Toată lumea ştie că fumatul favorizează apariţia cancerului pulmonar, dar problema este că efectele sale nocive nu se reduc numai la acest aspect. În încercarea de a realiza un sistem de avertizare mai avansat decât pozele de pe pachetele de ţigări, un grup de cercetători finlandezi a dezvoltat un website interactiv care înfăţişează ravagiile fumatului asupra corpului uman, scrie descoperă.ro

Un website creat în colaborare cu Societatea pentru Studiul Cancerului din Finlanda (www.tobaccobody.fi) prezintă consecinţele fumatului asupra diferitelor organe ale corpului uman - o întreagă listă de efecte nocive, de la acnee şi piele cenuşie până la riscul mărit de apariţie a unor boli cronice, precum ulcerul gastric.

În ceea ce le priveşte pe femei, un efect extrem de neplăcut este acela că fumatul favorizează creşterea părului pe faţă sau pe braţe, pielea capătă o tentă cenuşie, iar fumătoarele sunt mai predispuse la apariţia coşurilor, deoarece fumatul încetineşte circulaţia sângelui, sporind riscul infecţiilor şi făcând acneea mai dificil de tratat.

Totodată, fumatul favorizează apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură a pielii. La vârste egale, nefumătorii au de 5 ori mai puţine riduri decât cei care au fumat câte un pachet de ţigări pe zi, timp de 25 de ani.

Părul fumătorilor devine mai fragil şi mai friabil şi sunt mai predispuşi la încărunţire şi chelirea prematură, comparativ cu nefumătorii. Viaţa sexuală a bărbaţilor fumători are de asemenea de suferit aceştia fiind de două ori mai predispuşi la probleme erectile, în comparaţie cu nefumătorii.

Pe lângă toate astea, fumătorii sunt expuşi şi unui risc mărit de a face ulcer stomacal, deoarece capacitatea stomacului de a rezista atacului bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de apariţia ulcerelor, este redusă de nicotină.

Site-ul tobaccobody.fi prezintă încă multe alte efecte pe care fumatul le poate avea asupra stării generale a corpului, atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor, în speranţa de a-i convinge pe înrăiţi să renunţe la fumat.