Un spital militar chinez este în carantină datorită unor suspiciuni de SARS

Personalul medical aflat în carantină purtand maşti de protecţie împotriva sindromului respirator acut sever (SARS), pe 30 aprilie 2004, în Beijing, China.
Personalul medical aflat în carantină purtand maşti de protecţie împotriva sindromului respirator acut sever (SARS), pe 30 aprilie 2004, în Beijing, China. (Getty Images)

Un ziar din Hong Kong a raportat că mai multe sute de soldaţi, cu febră mare şi alte simptome asemănătoare SARS, sunt ţinuţi în secţii de izolare la un spital militar din oraşul Boading, provincia nord-estică Hebei. Autorităţile locale au negat prezenţa unui focar de SARS, dar internauţii chinezi sunt îngrijoraţi că, la fel ca în cazul epidemiei de SARS din 2003, autorităţile muşamalizează o potenţială epidemie.

Reporterii de la Apple Daily din Hong Kong au mers la Spitalul PLA 252 din Baoding pe 24 februarie, unde se presupune că 300 de soldaţi ar fi izolaţi, doi dintr ei decedând. Alte trei spitale din apropiere au, de asemenea, pacienţii care prezintă simptome asemănătoare SARS.

Vizita reporterilor de la Apple Daily a avut loc după postările de săptămâna trecută de pe blogurile din Hong Kong şi China continentală care pretind că SARS a reapărut în Baoding şi în oraşul Dalian, din provincia Liaoning, în nord-estul Chinei.

Reporterii au remarcat că aripa de vest a Spitalului PLA 252 a fost deschisă pentru public, dar aripa de est era păzită de poliţia militară care purta măşti. Aripa de est este unitatea de îngrijire a bolilor infecţioase, unde mulţi pacienţi au fost trataţi în timpul epidemiei de SARS din 2003.

Un paznic al aripei de est a relatat unui reporter de la Apple Daily că circa 300 de soldaţi erau în izolare, iar o persoană pensionată din personalul spitalului a spus că specialiştii de la spitalul 301 din Beijing s-au alăturat anchetei. Soldaţii aveau febră mare care nu scădea, "aşa că este vorba de ceva mai grav decât gripa obişnuită", a afirmat persoana pensionată.

Un vânzător ambulant din apropiere a declarat pentru Apple Daily că soldaţii ce prezentau simptome de gripă au fost iniţial trimişi la un alt spital militar, cu aproximativ 10 zile în urmă, dar cu câteva zile mai târziu, un număr mare de soldaţi bolnavi au fost duşi la Spitalul PLA 252 în carantină. Alţii încă rămân în carantină la Spitalul Baoding Rongxiao, Spitalul Baoding First Health şi Spitalul Municipal de Boli Infecţioase din Baoding, conform celor de la Apple Daily.

Părerea rezidenţilor locali

Cheng, un rezident din Baoding, a declarat pentru The Epoch Times pe 25 februarie că Spitalul Baoding Rongxiao este o instituţie pentru personalul militar bolnav mintal, dar a internat recent şi unii pacienţi suspectaţi de SARS într-o secţie de izolare, iar spitalul nu mai este accesibil publicului.

Personalul de la Spitalul Baoding Rongxiao nu a răspuns la întrebările telefonice adresate de The Epoch Times în legătură cu interzicerea accesului publicului în spital şi cu prezenţa unor pacienţi infectaţi cu SARS. Deoarece Spitalul PLA 252 face parte din sistemul militar de îngrijire a sănătăţii, nu este necesară raportarea unei epidemii către autorităţile oraşului.

You, un şofer de taxi din Baoding a declarat pentru The Epoch Times: "Eu străbat zilnic oraşul şi am auzit că Spitalul PLA 252 are mulţi soldaţi infectaţi cu SARS sau cu un virus mutant SARS, şi că spitalul este în carantină. Unii oameni au spus că şi unele sate sunt în carantină. Guvernul nostru întotdeauna încearcă să muşamalizeze faptele, astfel încât cetăţenii de rând se pot baza numai pe propria lor analiză şi judecată."

Negare oficială, scepticism public

Autorităţile din provincia Hebei au negat prezenţa unui focar de SARS. Biroul de sănătate din oraşul Baoding a negat, de asemenea, existenţa unor cazuri de SARS şi a susţinut că cei despre care s-a spus că ar avea SARS, sufereau, de fapt, de gripă. Cu toate acestea, el a declarat ulterior că nu poate oferi răspunsuri specifice pentru moment, în conformitate cu regulamentul Legii privind prevenirea bolilor infecţioase. Toate anunţurile şi rapoartele cu privire la SARS de pe site-urile mari din China au fost eliminate începând cu 24 februarie.

Pe 26 februarie, Apple Daily a publicat un raport actualizat, susţinând că Biroul de sănătate din China a "confirmat" faptul că soldaţii erau infectaţi cu adenovirusul 55.

Personalul spitalului a declarat că acesta funcţionează normal şi că nici o aripă a spitalului nu se află în carantină, potrivit actualizării Apple Daily. Un alt medic a spus că soldaţii au fost ţinuţi în izolare pur si simplu pentru a-i "trata şi a-i ţine departe de [alţi pacienţi]."

Unii internauţi nu cred afirmaţiile Biroului de Sănătate.

Un blogger chinez a comentat: "De ce trebuie să aflăm acest tip de ştiri prin intermediul mass-mediei din Hong Kong sau Taiwan?"

"Când SARS a început să se răspândească în Guangdong în 2002, guvernul a declarat că nu există o astfel de epidemie", a declarat Wang din Shanghai pentru The Epoch Times.

Xu din provincia Zhejiang a relatat pentru The Epoch Times: "Eu nu cred afirmaţiile Biroului de sănătate. Guvernul nostru întotdeauna minte oamenii".

Pe 24 februarie, autorităţile de la Beijing au anunţat lansarea unui sistem de coordonare medicală de urgenţă, ceea ce înseamnă că, în caz de o epidemie majoră, atac terorist sau otrăvire în masă, poliţia paramilitară poate fi desfăşurată pentru a gestiona situaţiile de urgenţă, fără obţinerea mai întâi a unei autorizaţii. Această măsură a crescut suspiciunea în rândul bloggerilor.

Primul caz a ceea ce a fost numit de atunci încoace SARS a fost raportat în sudul Chinei, provincia Guangdong, în noiembrie 2002.

The Epoch Times a raportat prima dată această poveste în februarie 2003, într-un moment în care mass-media oficială din China a negat existenţa SARS şi când mass-media în limba chineză din afară Chinei a ignorat în mare parte povestea. Până în martie 2003, ziarul The Epoch Times a raportat peste 300 de articole despre SARS, documentând cursul bolii înainte ca autorităţile chineze să recunoască oficial epidemia în aprilie 2003, ca răspuns la presiunea internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe