Un spyware Pegasus a fost găsit pe telefoanele unui aliat apropiat al preşedintelui mexican

(Pixabay)

Nu este neobişnuit să auzim de ţări care folosesc programul de spionaj Pegasus al companiei israeliene NSO Group pentru a supraveghea populaţia, dar acum există temeri că un guvern se spionează pe sine însuşi. The Washington Post şi The New York Times susţin, citând surse, că pe telefoanele subsecretarului mexican pentru drepturile omului Alejandro Encinas - un aliat de lungă durată al preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador -, precum şi pe ale cel puţin doi membri ai biroului lui Encinas a fost găsit Pegasus.

Potrivit Engadget, cu toate că nu există nicio dovadă fermă care să indice un vinovat, acest lucru vine în contextul în care Encinas investighează din 2018 presupusele abuzuri de putere ale armatei, inclusiv faimoasa dispariţie a 43 de studenţi din Iguala în 2014.

Echipa de cercetare Citizen Lab, cu sediul la Universitatea din Toronto, a detectat Pegasus în cadrul unui audit din 2022, potrivit unei surse care a vorbit cu The Post. Telefonul lui Encinas a fost compromis de mai multe ori, inclusiv anul trecut, când acesta conducea comisia care se ocupa de dispariţiile din Iguala. El a dat vina pentru tragedie pe poliţie, armată, anumiţi oficiali şi traficanţi de droguri. Se pare că Encinas l-a informat pe Obrador despre spionaj în luna martie a acestui an, dar de atunci a păstrat tăcerea.

Encinas, Citizen Lab şi Ministerul mexican al Apărării au refuzat să comenteze. Grupul NSO a declarat că analizează "toate acuzaţiile credibile" de utilizare abuzivă şi reziliază contractele atunci când constată probleme.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele mexican a minimalizat presupusa spionare şi a declarat că nu crede că armata este de vină. Cu toate acestea, criticii anticorupţie Angela Buitrago şi Eduardo Bohorquez sunt îngrijoraţi că armata mexicană ar putea folosi Pegasus pentru a se răzbuna pe Encinas, dezvăluind o reală lipsă de supraveghere guvernamentală în acest proces.

Chiar NSO Group s-a confruntat cu numeroase critici. Statele Unite au interzis comerţul cu compania în 2021 pentru că ar fi vândut programe de spionaj unor guverne autoritare care au folosit instrumentele pentru a elimina disidenţa prin supravegherea activiştilor şi jurnaliştilor.

NSO Group a negat că a permis abuzurile şi chiar a angajat un avocat specializat în cazuri de calomnie care a acuzat unii jurnalişti că i-au prezentat în mod eronat activitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe