Un trio de "super-Pamanturi", descoperit de astronomii europeni

Cercetatorii europeni spun ca au descoperit o serie de trei "super-Pamanturi", care orbiteaza in jurul unei stele apropiate, si alte doua sisteme solare care includ mai multe planete mici, informeaza Reuters.

Specialistii spun ca descoperirea lor, prezentata la o conferinta care a avut loc, luni, in Franta, sugereaza ca planetele similare Pamantului sunt foarte comune.

"Oare toate stelele au pe orbita planete? Si daca este adevarat, cate planete?", a intrebat Michel Mayor de la Observatorul din Geneva, Elvetia. "Nu stim raspunsul, dar facem progrese pentru aflarea lui", a raspuns tot el.

Trioul de planete orbiteaza in jurul unei stele putin mai mare decat Soarele nostru, aflata la o distanta de 42 de ani lumina, spre constelatiile sudice Doradus si Pictor (un an lumina reprezinta distanta care poate fi strabatuta de lumina intr-un an, adica 9.460.730.472.580,8 km)

Planetele au un diametru mai mare decat cel al Pamantului, de 4,2, 6,7 si, respectiv, 9,4 ori.

Ele orbiteaza steaua la viteze mari - in 4, 10 si, respectiv, 20 de zile, fata de 365 de zile cat are nevoie Pamantul sa se invarta in jurul Soarelui.

Pentru descoperirea celor trei planete, Mayor si colegii lui au utilizat High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), un telescop situat la observatorul La Silla din Chile.

Pana in prezent au fost descoperite peste 270 de asa-numite exoplanete (din afara sistemului nostru solar). Majoritatea sunt uriase, asemanatoare lui Jupiter sau Saturn. Planetele mai mici, de dimensiunea Pamantului, sunt mai greu de descoperit.

Niciuna nu poate fi observata de la asemenea distante, insa pot fi detectate cu ajutorul undelor radio sau, asa cum a fost cazul lui HARPS, prin masuratori spectografice.

Echipa de cercetatori a mai descoperit o planeta, de 7,5 ori mai mare decat Pamantul, ce orbiteaza steaua HD 181433 in 9,5 zile. Steaua aceasta mai are o planeta, asemanatoare lui Jupiter, a carei miscare de revolutie dureaza trei ani.

Un al treilea sistem solar descoperit include o planeta de 22 de ori mai mare decat Pamantul, a carei miscare de revolutie dureaza patru zile, si o planeta asemanatoare lui Saturn, a carei miscare de revolutie dureaza trei ani.

"In mod sigur, aceste planete constituie doar varful aisbergului", a spus Mayor. "Analiza tuturor stelelor studiate cu HARPS arata ca aproximativ o treime din sistemele solare descoperite includ fie planete de tip «super-Pamant», fie planete de tipul Neptun, ale caror miscari de revolutie dureaza mai putin de 50 de zile", a adaugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură