Un ziar oficial dezvăluie confuzia privind conducerea chineză

Ediţia de joi a publicaţiei The Global Times a inserat un editorial care cerea mai multă claritate din partea autorităţilor centrale comuniste din Beijing, după apariţia zvonurilor de lovitură de stat de pe 20 martie 2012
Ediţia de joi a publicaţiei The Global Times a inserat un editorial care cerea mai multă claritate din partea autorităţilor centrale comuniste din Beijing, după apariţia zvonurilor de lovitură de stat de pe 20 martie 2012 (Internet)

Global Times, unul dintre ziarele oficiale ale regimului chinez, a publicat joi un editorial cerând autorităţilor centrale să indice o direcţie clară cu privire la modul rezolvării zvonurilor privind o tentativă de lovitură de stat.

Editorialul se referă la zvonurile legate de incidentul Chongqing. Chongqing a devenit centrul luptelor interne la nivel înalt din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC). Fostul primar din Chongqing, Bo Xilai, şi aliatul lui, Zhou Yongkang, care face parte din Comitetul permanent al PCC ca şef al poliţiei, sunt persoanele-cheie despre care se zvoneşte că ar fi în spatele tentativei recente de lovitură de stat.

Editorialul anonim invită autorităţile de vârf ale partidului să clarifice situaţia. Deşi de multe ori indirect, acesta discută despre zvonurile actuale legate de incident şi dezvăluie confuzie în legătură cu cine este în prezent responsabil de ce se întâmplă în ţară.

Articolul subliniază în mod repetat importanţa urmării poruncilor Comitetului Central al PCC, în timp ce susţine că este firesc ca oamenii să discute despre controversă.

Acesta oferă indicii în legătură cu neliniştea şi nesiguranţa din cadrul aparatului de partid cu privire la starea actuală a conducerii partidului.

"La suprafaţă, se pare că zvonurile sunt peste tot; de fapt, întreaga societate aşteaptă să audă vocea autoritară a Comitetului Central al Partidul Comunist Chinez (CCPCC). În societatea noastră, inimile oamenilor sunt stabile; aşteptările noastre pentru un al optsprezecelea Congres Naţional încununat de succes, pentru viitorul apropiat al Chinei, nu s-au schimbat", susţine un comentariu.

"Noi credem că CCPCC şi-a accelerat activitatea ca răspuns la preocupările politice ale publicului. Sperăm că va putea ajunge mai repede la o concluzie. Cu cât mai repede vom auzi o voce a autorităţilor, cu atât mai clară va fi situaţia, iar publicul se va simţi mult mai sigur. "

Articolul nu apare în versiunea în limba engleză a Global Times şi a fost republicat pe scară largă pe alte site-uri.

Este de aşteptat ca Zhou să fie demis din postul său pe măsură ce lupta din interiorul PCC continuă. Deşi este un membru al Comitetului permanent al Biroului Politic, Zhou se confruntă cu probleme şi este posibil să sufere aceeaşi soartă ca şi Bo Xilai, susţine editorialistul Zhang Tianliang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe