Unei petiţionare chineze i-au fost smulse hainele într-o închisoare neagră

Song Yuzhi într-o maşină, cu o cearşaf peste ea, după ce a fost agresată la 13 februarie.
Song Yuzhi într-o maşină, cu o cearşaf peste ea, după ce a fost agresată la 13 februarie. (Weibo.com)

La 12 februarie, în a treia zi a sărbătorii de două săptămâni a Anului Nou chinezesc, Song Qiaozhi, o cetăţeancă din provincia Henan care a făcut o petiţie la Beijing, a fost răpită şi dusă la Închisoarea Neagră Majialou. În timp ce concetăţeni săi chinezi se deplasau către şi dinspre casele rudelor, sărbătorind şi împărtăşind tradiţiile vechi de secole din patrimoniul lor comun, Song a fost agresată de persoane puse special să intervină pentru a nu ajunge la biroul pentru scrisori şi apeluri; aceştia i-au smuls hainele, deoarece se ascundea într-o baie. Conform relatărilor, petiţionara încă se află în stare de detenţie acolo.

Adresarea de petiţii în China este o ultimă soluţie pentru cei care au suferit un anumit tip de nedreptate juridică, care nu a fost rezolvată în mod corespunzător la nivel local. Astfel de oameni pot solicita despăgubiri de la Biroul de Stat pentru Scrisori şi Apeluri. Milioane de persoane se duc la Beijing în fiecare an, aşteptând ca problemele lor să fie tratate prompt de către birou, care are atribuţia de a raporta chestiunile la departamentele relevante şi de a rezolva problema.

Cu toate acestea, oficialii locali au înfiinţat închisori negre extralegale, cu sprijinul autorităţilor publice de securitate, pentru a evita sancţiunile birocratice care vin odată ce un flux mare de petiţionari din zonele respective, de care sunt responsabili, ajunge la Beijing. Sistemul închisorilor negre include interceptori, care răpesc petiţionarii, îi reţin şi de multe ori îi transportă înapoi acasă. Acest proces se petrece în afara sistemului juridic; în conformitate cu regimul chinez, acesta nici măcar nu există.

Începând cu anul 2007, Song Qiaozhi a călătorit în mod repetat la Beijing pentru a protesta deoarece casa ei a fost dărâmată ilegal, un eveniment comun în China. Cererea ei a rămas fără răspuns şi Song a fost reţinută de mai multe ori ca urmare a petiţiei ei. De exemplu, în martie 2012, a fost trimisă la un lagăr de muncă pentru un an, acuzată de tulburarea ordinii sociale. Nedorind încă să renunţe, Song a călătorit, din nou, la Beijing, chiar înainte de vacanţa Anului Nou Chinezesc din 2013 să caute, pur si simplu, o explicaţie adecvată.

Un alt petiţionar, Wang Jingxian din districtul Zhongmu al provinciei Henan, a declarat că în timp ce petiţionarii de pe străzile din Beijing rătăceau pe acolo, aşteptând să fie ascultaţi şi sărbătorind Anul Nou unul cu altul, el şi Song au fost răpiţi de interceptorii de la Închisoarea Neagră Majialou şi duşi acolo.

Când au ajuns la locul de detenţie, li s-a spus că vor fi transportaţi înapoi în provincia Henan. Îngrozită, dar determinată să nu fie trimisă înapoi acasă, fără o rezoluţie, Song Qiaozhi s-a ascuns într-o baie. După ce interceptorii au intrat în toaletă, persoanele de afară au auzit ţipete. Atunci când Song a fost forţată să iasă din clădire toate hainele i-au fost sfâşiate.

"Celelalte femei petiţionare din provincia Henan, care au fost martore la întregul incident, au fost extrem de şocate!", a declarat Wang Jingxian ziarului The Epoch Times. Acesta a precizat că este de neconceput faptul că gardienii au putut să rupă hainele de pe o femeie de vârstă mijlocie, numind evenimentul drept unul "dezgustător".

Mai multe femei petiţionare, temându-se că vor primi acelaşi tratament, au fugit din camera în care erau ţinute. Aproximativ 10 interceptori au fugit de asemenea. După ce Wang l-a arătat pe unul dintre gardieni implicaţi în incident, un petiţionar de sex masculin s-a grăbit să pună mâna pe el. Cu toate acestea, cu ajutorul altor interceptori, autorul a scăpat.

În afara porţilor clădirii, o femeie care trece pe acolo a înregistrat cea mai mare parte din incident pe camera ei video. Mărturiile şi numerele de telefon ale martorilor au fost adăugate la un clip video şi încărcate pe youtube.

"Chiar şi pe o vreme atât de rece, de-abia după o oră întreagă a pus cineva o pătură pe mama mea", a declarat fiul lui Song ziarului The Epoch Times. Conform relatărilor, tatăl său a fost, de asemenea, revoltat după ce a văzut că mai mulţi poliţişti au imobilizat-o pe Song şi au îmbrăcat-o cu forţa, iar apoi i-au dat o sentinţă de 10 zile de detenţie. Alţi membri ai familiei erau la fel de furioşi din cauza tratamentului la care a fost supusă.

Cele mai multe probleme aduse la cunoştinţa Biroului de Stat de Scrisori şi Apeluri de către petiţionari nu sunt rezolvate, potrivit cercetătorilor din domeniul drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe