Ungaria a aprobat crearea unor “zone de tranzit” pentru reţinerea solicitanţilor de azil

Într-o mişcare ce va înfuria şi mai mult Bruxelles-ul, parlamentarii din Budapesta şi-au manifestat suportul pentru un proiect de lege guvernamental ce prevede ca solicitanţii de azil să fie ţinuţi în aşa-zise “zone de tranzit” până când li se evaluează cazul.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015. (Wikipedia.org)

Parlamentul ungar a susţinut marţi o propunere guvernamentală pentru a plasa toţi solicitanţii de azil aflaţi în detenţie în “adăposturi” pe termen nelimitat, pentru a-i opri să călătorească liber în Europa, a precizat AFP.

“În viitor, imigranţii ilegali trebuie să aştepte verdictul în cazul lor de azil în zonele de tranzit desemnate la frontieră”, conform proiectului de lege, a declarat AFP.

Conform noii legislaţii, solicitanţii de azil vor fi reţinuţi până când se va lua o decizie în cazul lor, ceea ce ar putea dura chiar şi câteva luni, a declarat pentru Politico purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Zoltan Kovacs, la Londra, luna trecută. Proiectul de lege permite solicitanţilor de azil să părăsească “zona de tranzit” dor pentru a traversa graniţa înapoi în Serbia.

Intenţia de a reţine solicitanţi de azil a fost făcută publică iniţial în 12 ianuarie, când Janos Lazar, şeful biroului premierului Viktor Orban, a declarat că refugiaţilor nu li se va permite să se deplaseze în jurul Ungariei în timp ce cazurile lor aşteaptă să fie evaluate.

Ungaria a abandonat un plan similar în 2013 la presiunile Bruxelles-ului, Agenţiei ONU pentru Refugiaţi şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Budapesta a avut divergenţe, de asemenea, cu Bruxelles-ul anul trecut când a respins un plan al UE pentru redistribuirea refugiaţilor şi, în 2015, când poliţia ungară a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva imigranţilor la frontiera sa.

Alegerea preşedintelui american Donald Trump pare să îl fi impulsionat pe premierul Orban, care a susţinut luna trecută că sosirea lui Trump la Casa Albă vesteşte o nouă eră în care ţările sunt libere să îşi pună interesele personale pe primul loc.

“Era multilateralismului apune, iar era relaţiilor bilaterale este iminentă”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe