Ungaria ar bloca aderarea Ucrainei la NATO din cauza legilor legate de limbă

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat, miercuri, că Budapesta va bloca apartenenţa Ucrainei la NATO până când Kievul va restabili drepturile pe care etnicii maghiari le aveau înainte ca o lege a limbii să restricţioneze accesul minorităţilor la educaţie în limbile materne.

Ungaria a criticat Ucraina cu privire la ceea ce spune că sunt restricţii asupra drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a folosi limba maternă, în special în învăţământ, după ce Ucraina a adoptat, în 2017, o lege prin care restricţionează utilizarea limbilor minoritare.

"Nu cerem niciun drept suplimentar pentru unguri în Transcarpatia, doar acele drepturi pe care le aveau înainte", a declarat Szijjarto pentru agenţia de ştiri de stat MTI, la summitul NATO de la Londra.

Ungaria a declarat că este deschisă consultărilor cu Ucraina în această privinţă.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi a sprijinului Kremlinului pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei în conflictul care a ucis mai mult de 13.000 de oameni.

Limba este o problemă sensibilă în Ucraina, unde unii ucraineni susţin că preponderenţa Rusiei este o moştenire a erei sovietice care subminează identitatea Ucrainei.

În ultimii ani a apărut o presiune pentru promovarea limbii ucrainene în instituţiile de stat, şcoli, televiziune şi mass-media în detrimentul folosirii limbii ruse.

Comisia de la Veneţia a cerut Ucrainei în 2017 să asigure un nivel substanţial de predare în limbile oficiale ale Uniunii Europene, precum maghiara şi româna, ambele având minorităţi semnificative în Ucraina.

Acesta a mai spus că Ucraina ar trebui să asigure o proporţie suficientă de instituţii de învăţământ în limbile minorităţilor, pe lângă cea ucraineană, să acorde mai mult timp pentru reforma treptată, să scutească şcolile private şi să intre într-un nou dialog cu minorităţile.

"Ucraina respectă toate recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la legea educaţiei", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă NATO din octombrie.