Ungaria confirmă cererea de azil politic a fostului premier macedonean Gruevski. Skopje cere extrădarea

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski.
Fostul premier macedonean Nikola Gruevski. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Guvernul ungar a confirmat faptul că fostul premier macedonean Nikola Gruevskia a adresat o cerere de azil politic în această ţară

Gruevski, care a deţinut funcţia de premier în perioada 2006-2016, a anunţat marţi pe Facebook că se află în Budapesta şi că a cerut azil în Ungaria, potrivit RFE/RL.

Biroul premierului ungar Viktor Orban a susţinut miercuri într-o declaraţie că nu doreşte să “intervină în problemele interne ale ţărilor suverane”, adăugând însă că, din moment ce Gruevski a fost “premier al ţării sale timp de 10 ani, din motive de securitate, autorităţile ungare au permis înregistrarea şi audierea cererii de azil”.

Fuga lui Gruevski în Ungaria a avut loc la o zi după ce oficiali macedoneni au emis un mandat de arestare pe numele său după ce acesta nu s-a prezentat să executa o sentinţă de 2 ani de închisoare într-un caz pentru abuz de putere.

Judecătorii au respins în 9 noiembrie ultimul apel al lui Gruevski de a nu merge la închisoare.

În Skopje, premierul Zoran Zaev a cerut Ungariei să îl extrădeze pe Gruevski şi Ministerul Justiţiei din Macedonia a precizat că pregăteşte o cerere oficială pentru extrădarea fostului premier.

Declaraţia biroului lui Orban a mai susţinut că ia în considerare cererea de azil doar ca o “problemă pur legală” şi că priveşte Macedonia ca pe un “aliat important”.

Gruevski, fostul lider al partidului conservator VMRO-DPMNE, a fost condamnat în luna mai la doi ani de închisoare pentru influenţarea ilegală a unor oficiali din Ministerul de Interne în cazul achiziţionării unui vehicul de lux cu valoare de 600.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe